loading
Hälsa

Vårstäda dig med ayurveda

Lorraine Ferrier

Våren är traditionellt sett en tid för att städa och rensa bort saker för att få en nystart. Men det är inte bara hemmet som mår bra av en rensning, hur ser det ut med våra liv? En måbra-plan för dig och din familj kan ge en hållbar daglig vana.

Omslaget till en annan årstid, med den för många välkomna värmen kan vara tuff för andra. Den här tiden är det många som får förkylningar, influensa, hösnuva, huvudvärk, allergier eller astma.

Modern medicin kan behandla symptomen hos sådana här sjukdomar, men visdomen i gamla system som kinesisk, tibetansk och ayurvedisk medicin ger enkla riktlinjer för välmående.

De här systemen fokuserar på att upprätthålla hälsa, snarare än att behandla sjukdomar. Detta är en fundamental skillnad jämfört med den behandling som en modern läkare ger.

För en del kräver den gamla traditionen av att arbeta förebyggande och med en helhetssyn på människans hälsa ett annat sätt att tänka för att acceptera att bara att reagera på sjukdom inte är ett komplett recept för hälsa.

Ayurvedan och "lika föder lika"

Ayurveda är sanskrit för ”livskunskap” och baseras på de gamla vediska principerna att hälsa kan uppnås genom en korrekt balans av olika energier (eter, luft, eld, vatten, jord) och harmoni med vår yttre miljö.

Genom att använda ett urval av metoder för diagnos, som att undersöka tungan, ta pulsen, observera och ställa frågor, så skapar ayurvedautövaren en skräddarsydd behandlingsplan. Den inkluderar kost och livsstil och kan föreskriva kroppsterapier, yoga eller örter.

På våren är elementen vatten och jord starka och vi är mottagliga för sjukdomar som uppvisar de här kvalitéerna (tunga, kompakta, fuktiga förhållanden).

På våren är elementen vatten och jord starka och vi är mottagliga för sjukdomar som uppvisar de här kvalitéerna (tunga, kompakta, fuktiga förhållanden). Tänk på hur jord och vatten bildar lera. Översatt inom kroppen blir det tröga tillstånd som trötthet, influensa, förkylningar med slem, och hosta. Våren är i sin natur tiden för tillstånd som förkylning, influensa, hösnuva, huvudvärk, allergier och astma.

I praktiska ordalag, genom att minska elementen jord och vatten och istället gynna de motsatta kvalitéerna i kosten och livsstilen kan vårens sjukdomar minska.

Det här är principen att ”lika föder lika”, vilket är användbart året om. Stanna upp och fråga ”Vilka känslor finns i den här sjukdomen? Är den tung, lätt, torr, fuktig eller något annat?” Hitta sedan motsatsen i din kost och livsstil för att få det att lätta. Till exempel, när vi är varma kan vi instinktivt sträcka oss efter en glass för att få svalka. Ayurvediska böcker beskriver 20 kvalitéer uppdelade i 10 motsatspar, som tung och lätt, oljig och torr, och stabil och rörlig.

Ayurvedas 20 motsatta kvalitéer

Tung – Lätt

Långsam (slö) – Skarp (genomträngande)

Kall – Varm

Oljig – Torr

Len – Grov

Kompakt – Flytande

Mjuk – Hård

Stabil – Rörlig

Grov – Subtil

Grumlig (klibbig) – Klar

Det för oss tillbaka till våren. Vatten och jord är ofta tungt, kompakt, stabilt, oljigt och fuktigt. För att balansera oss själva behöver vi föra in stimulans och värme. Ät lätt, torr och varm mat och välj skarpa, bittra och sammandragande smaker. Minska på tung, oljig och kall mat, likaså de söta, sura och salta smakerna.

Enligt det ayurvediska synsättet behöver vi inte vara strikta och helt och hållet undvika viss mat, snarare att bli medvetna om att den där tunga, kompakta chokladkakan till exempel, kanske inte är det bästa valet när man är förkyld med slem (klibbig) och känner sig tung i huvudet.

Ingefärs-te är bra mot slem och för matsmältningen.

Fem effektiva vårkurer från köket

Ingefärs-te

Ta téet mot hosta, förkylning, influensa eller vid mycket slem i näsa och hals och för att stimulera matsmältning och aptit före eller efter en måltid.

Skär 4 till 6 tunna skivor färsk ingefära (eller riv en bit på en centimeter). Lägg det i en kastrull med 3 till 3.5 dl vatten. Koka upp och låt sjuda i 15 minuter. Sila och drick.Tillsätt eventuellt lite honung. Gör ett större kok på morgonen och häll i termos för att kunna ta lite då och då under dagen.

Energidrink

Ta drycken för att få styrka, mer energi och för att hjälpa matsmältningen.

Blötlägg 4 skalade mandlar, 4 dadlar, 2 kardemummakapslar och 1 tesked fänkålsfrön i ½ till 1 dl vatten över natten. Rör runt på morgonen och drick. Här finns gott om järn, kalium (som hjälper kalciumupptaget), protein och B-vitaminer.

Pepparmjölk

Drick vid akut förkylning som känns i huvudet.

Häll 1 matsked malen svartpeppar, ½ dl mjölk och en nypa gurkmeja i en kastrull. Koka upp och låt sedan svalna. Drick detta en gång om dagen i tre dagar.

Kryddsocker

Ta vid vanlig förkylning, hosta och ont i halsen.

Blanda 4 delar rårörsocker, 2 delar svartpeppar, 2 delar kardemumma och 1 del kanel. Mal till ett fint pulver. Sikta pulvret och förvara det i en lufttät burk. Ta 1 tesked tre till fyra gånger per dag. Med eller utan honung. Ha den här kuren tillhands genom hela våren.

Vildskördad närproducerad honung och citronsirap

Ta vid allergier som hösnuva och för att stärka immunförsvaret.

Skär en citron i skivor. Lägg i en lufttät burk tillsammans med en 1-centimeters bit färsk ingefära. Häll honung över så att det täcker. Lokalproducerad honung kan hjälpa att bygga upp immunitet mot pollen i området. Citronen kommer att lösa upp sig med tiden och ge en sirap. Förvara i kylen i två till tre månader. Ta en sked varje morgon och lös upp i ljummet vatten.

Anmäkning: Hösnuva kan vara svår att behandla. Behandlingen är mest effektiv om man årstiden innan kan göra en nasya-behandling (oljerengöring av näsan). När våren redan kommit, använd lillfingret för att sätta olja på insidan av näsborrarna och på så vis hindra allergener från att ta sig in.

Den här artikeln är till för att informera, den är inte tänkt att ersätta din läkares medicinska expertis. Diskutera val av olika behandlingar med din läkare.

Lorraine Ferrier praktiserar ayurveda, är expert på naturlig fruktsamhet och har skapat Fertility joy program.

 

 

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading
Hälsa

Vårstäda dig med ayurveda

Lorraine Ferrier

Våren är traditionellt sett en tid för att städa och rensa bort saker för att få en nystart. Men det är inte bara hemmet som mår bra av en rensning, hur ser det ut med våra liv? En måbra-plan för dig och din familj kan ge en hållbar daglig vana.

Omslaget till en annan årstid, med den för många välkomna värmen kan vara tuff för andra. Den här tiden är det många som får förkylningar, influensa, hösnuva, huvudvärk, allergier eller astma.

Modern medicin kan behandla symptomen hos sådana här sjukdomar, men visdomen i gamla system som kinesisk, tibetansk och ayurvedisk medicin ger enkla riktlinjer för välmående.

De här systemen fokuserar på att upprätthålla hälsa, snarare än att behandla sjukdomar. Detta är en fundamental skillnad jämfört med den behandling som en modern läkare ger.

För en del kräver den gamla traditionen av att arbeta förebyggande och med en helhetssyn på människans hälsa ett annat sätt att tänka för att acceptera att bara att reagera på sjukdom inte är ett komplett recept för hälsa.

Ayurvedan och "lika föder lika"

Ayurveda är sanskrit för ”livskunskap” och baseras på de gamla vediska principerna att hälsa kan uppnås genom en korrekt balans av olika energier (eter, luft, eld, vatten, jord) och harmoni med vår yttre miljö.

Genom att använda ett urval av metoder för diagnos, som att undersöka tungan, ta pulsen, observera och ställa frågor, så skapar ayurvedautövaren en skräddarsydd behandlingsplan. Den inkluderar kost och livsstil och kan föreskriva kroppsterapier, yoga eller örter.

På våren är elementen vatten och jord starka och vi är mottagliga för sjukdomar som uppvisar de här kvalitéerna (tunga, kompakta, fuktiga förhållanden).

På våren är elementen vatten och jord starka och vi är mottagliga för sjukdomar som uppvisar de här kvalitéerna (tunga, kompakta, fuktiga förhållanden). Tänk på hur jord och vatten bildar lera. Översatt inom kroppen blir det tröga tillstånd som trötthet, influensa, förkylningar med slem, och hosta. Våren är i sin natur tiden för tillstånd som förkylning, influensa, hösnuva, huvudvärk, allergier och astma.

I praktiska ordalag, genom att minska elementen jord och vatten och istället gynna de motsatta kvalitéerna i kosten och livsstilen kan vårens sjukdomar minska.

Det här är principen att ”lika föder lika”, vilket är användbart året om. Stanna upp och fråga ”Vilka känslor finns i den här sjukdomen? Är den tung, lätt, torr, fuktig eller något annat?” Hitta sedan motsatsen i din kost och livsstil för att få det att lätta. Till exempel, när vi är varma kan vi instinktivt sträcka oss efter en glass för att få svalka. Ayurvediska böcker beskriver 20 kvalitéer uppdelade i 10 motsatspar, som tung och lätt, oljig och torr, och stabil och rörlig.

Ayurvedas 20 motsatta kvalitéer

Tung – Lätt

Långsam (slö) – Skarp (genomträngande)

Kall – Varm

Oljig – Torr

Len – Grov

Kompakt – Flytande

Mjuk – Hård

Stabil – Rörlig

Grov – Subtil

Grumlig (klibbig) – Klar

Det för oss tillbaka till våren. Vatten och jord är ofta tungt, kompakt, stabilt, oljigt och fuktigt. För att balansera oss själva behöver vi föra in stimulans och värme. Ät lätt, torr och varm mat och välj skarpa, bittra och sammandragande smaker. Minska på tung, oljig och kall mat, likaså de söta, sura och salta smakerna.

Enligt det ayurvediska synsättet behöver vi inte vara strikta och helt och hållet undvika viss mat, snarare att bli medvetna om att den där tunga, kompakta chokladkakan till exempel, kanske inte är det bästa valet när man är förkyld med slem (klibbig) och känner sig tung i huvudet.

Ingefärs-te är bra mot slem och för matsmältningen.

Fem effektiva vårkurer från köket

Ingefärs-te

Ta téet mot hosta, förkylning, influensa eller vid mycket slem i näsa och hals och för att stimulera matsmältning och aptit före eller efter en måltid.

Skär 4 till 6 tunna skivor färsk ingefära (eller riv en bit på en centimeter). Lägg det i en kastrull med 3 till 3.5 dl vatten. Koka upp och låt sjuda i 15 minuter. Sila och drick.Tillsätt eventuellt lite honung. Gör ett större kok på morgonen och häll i termos för att kunna ta lite då och då under dagen.

Energidrink

Ta drycken för att få styrka, mer energi och för att hjälpa matsmältningen.

Blötlägg 4 skalade mandlar, 4 dadlar, 2 kardemummakapslar och 1 tesked fänkålsfrön i ½ till 1 dl vatten över natten. Rör runt på morgonen och drick. Här finns gott om järn, kalium (som hjälper kalciumupptaget), protein och B-vitaminer.

Pepparmjölk

Drick vid akut förkylning som känns i huvudet.

Häll 1 matsked malen svartpeppar, ½ dl mjölk och en nypa gurkmeja i en kastrull. Koka upp och låt sedan svalna. Drick detta en gång om dagen i tre dagar.

Kryddsocker

Ta vid vanlig förkylning, hosta och ont i halsen.

Blanda 4 delar rårörsocker, 2 delar svartpeppar, 2 delar kardemumma och 1 del kanel. Mal till ett fint pulver. Sikta pulvret och förvara det i en lufttät burk. Ta 1 tesked tre till fyra gånger per dag. Med eller utan honung. Ha den här kuren tillhands genom hela våren.

Vildskördad närproducerad honung och citronsirap

Ta vid allergier som hösnuva och för att stärka immunförsvaret.

Skär en citron i skivor. Lägg i en lufttät burk tillsammans med en 1-centimeters bit färsk ingefära. Häll honung över så att det täcker. Lokalproducerad honung kan hjälpa att bygga upp immunitet mot pollen i området. Citronen kommer att lösa upp sig med tiden och ge en sirap. Förvara i kylen i två till tre månader. Ta en sked varje morgon och lös upp i ljummet vatten.

Anmäkning: Hösnuva kan vara svår att behandla. Behandlingen är mest effektiv om man årstiden innan kan göra en nasya-behandling (oljerengöring av näsan). När våren redan kommit, använd lillfingret för att sätta olja på insidan av näsborrarna och på så vis hindra allergener från att ta sig in.

Den här artikeln är till för att informera, den är inte tänkt att ersätta din läkares medicinska expertis. Diskutera val av olika behandlingar med din läkare.

Lorraine Ferrier praktiserar ayurveda, är expert på naturlig fruktsamhet och har skapat Fertility joy program.

 

 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024