loadingNjut av en magisk föreställning av traditionell kinesisk kultur med Shen Yun. Met tillstånd av Shen Yun
Njut av en magisk föreställning av traditionell kinesisk kultur med Shen Yun. Met tillstånd av Shen Yun
Shen Yun

Vad vi kan lära av Shen Yun

Madalina Hubert

Under de tolv år som gått sedan Shen Yun Performing Arts etablerades, har jag sett många föreställningar och lyssnat till hundratals publikintervjuer. Ord som ”perfektion”, ”gudomligt” och ”vackert” är ständigt återkommande ord från publiken.

Många strålade av glädje; andra var djupt berörda och hade tårar i ögonen. De flesta av dem som intervjuades var verkligen glada att de fått möjlighet att se Shen Yun. Det fick mig att undra: Vad har Shen Yun som ger en sådan genklang i människors hjärtan?

Shen Yun grundades år 2006, av en grupp kinesiska artister i New York. Sedan dess har Shen Yun blivit världens främsta kinesiska klassiska dans- och musikensemble. Enligt hemsidan är deras uppdrag att ”återuppväcka den traditionella kinesiska kulturens förlorade värld och dela den med alla”. Och Shen Yun har verkligen nått miljontals människor och uppträtt på några av de mest prestigefyllda arenorna.

 

Det är mer än skönhet och kultur. Den här dans- och musikensemblen väcker en längtan efter godhet, det äkta och gudomliga inom oss. Upplevelsen av Shen Yun stannar inte på teatern; den följer med oss, ger oss lärdomar som vi kan tillämpa i våra egna liv varje dag – en högre visdom som i många fall nästan försvunnit i vår kommersialiserade värld.

Nedan följer fem viktiga lärdomar vi kan lära av Shen Yun

Sätta en hög standard

Shen Yun presenterar föreställningar med fulländad skönhet. Namnet ”Shen Yun” kan översättas som ”skönheten hos gudomliga varelser som dansar”. Minsta lilla detalj i en föreställning är minutiöst arrangerad för att leva upp till namnet, från dräkterna till bakgrunderna. Shen Yun kännetecknas av klassisk kinesisk dans, vilken har funnits i tusentals år och är bland de mest omfattande danssystemen i världen. Folk som ser  föreställningarna blir ofta förbluffade över artisternas otroliga lätthet och elegans när de utför tekniskt svåra rörelser som kräver både styrka och precision.

En annan av Shen Yuns höjdpunkter är dess unika orkester, som på ett mästerligt sätt blandar traditionella österländska melodier med västerländsk orkestrering. Orkestern är så populär att de även gör en egen konsertturné på publikens begäran.

Erhu-solister uppträder med Shen Yun Symphony Orchestra på Carnegie Hall i New York den 12 oktober 2014. Foto: Dai Bing/The Epoch Times

När man ser Shen Yun uppträda ser man teknisk skicklighet, mästerligt artisteri och fulländad skönhet på scenen. Man inser att de har den gudomliga inspiration som artister genom alla tider har strävat efter. Men de sätter också standarden högt för oss, får oss att fundera över våra egna liv – hur också vi kan få in mer skönhet, kvalitet och ärlighet i det vi själva gör.

Ta fram våra goda egenskaper

Under hela människans historia har de stora civilisationerna lagt tonvikt på att förbättra sin karaktär. Man trodde att endast rättrådiga, hederliga personer kunde åstadkomma stora prestationer, och det här demonstreras av artisterna i Shen Yun. Artisterna arbetar inte bara hårt med tekniken utan strävar även efter att förbättra sig som människor.

På scenen väcker Shen Yun liv i gudomliga varelser, forntida hjältar och visa mästare. För att fullständigt kunna förmedla egenskaperna hos dessa karaktärer måste artisterna följa deras principer i sina egna liv. Och det kan vara en av förklaringarna till att danserna är så berörande. På Shen Yuns hemsida står det: ”Deras självdisciplin är anmärkningsvärd och de anser att det är genom att kultivera hjärtat som man skapar konst som är både vacker och storslagen”.

Tyvärr har tyngdpunkten på goda egenskaper gradvis förvrängts och blivit urvattnad i våra dagars samhälle, mer och mer har ytliga saker värdesatts högre. Men om man verkligen tittar på några av de mest framgångsrika personerna i historien så har de mycket goda egenskaper och har verkligen brytt sig mest om att tjäna andra.

Shen Yun är en bra påminnelse om att sann skönhet bara kan uppnås av människor med goda egenskaper – en tänkvärd lärdom.

Shen Yun Performing Arts artister blir inropade av publiken på Living Arts Centre i Mississauga i Kanada den 19 januari 2019. Foto: Evan Ning/The Epoch Times

Se tillbaka på traditionell kultur

Västerländsk traditionell kultur är än så länge en relativt bekant del av vårt samhälle, men Kinas 5 000-åriga civilisation är fortfarande ett mysterium för de flesta. Men dess historia är en rik väv av traditionell kultur. I det forna Kina brukade människor i olika yrken sitta i meditation och slipa på sin karaktär. Många av de kända figurerna i kinesisk historia var kultiverare – andligt troende som arbetade med att förbättra sin karaktär och sin moral för att uppnå en högre visdom.

De forntida kineserna trodde att deras kultur skänktes av gudomliga väsen, att många traditioner och tro överfördes från gudar. Syftet var att människor skulle leva ett rättfärdigt liv för att sedan kunna återvända till sina himmelska boningar.

Genom dans, musik, dräkter och bakgrunder återuppväcker Shen Yun den här tron på det gudomliga. Samtidigt påminner dess konstnärliga skönhet oss om vårt gemensamma arv – värdegrunder som sanning, vänlighet, tolerans, mod och respekt för varandra. Medan Shen Yun presenterar kinesisk kultur, finns här också en lärdom om grunden för hela vår mänsklighets kultur.

Styrkan i att samarbeta 

Shen Yuns artister är lika skickliga i att samarbeta med varandra som att bemästra olika tekniker. Deras perfekta koordination och samarbete är något som publiken ofta kommenterar. Enligt videointervjuer med artisterna på Shen Yuns hemsida, kan de uppnå detta genom att de verkligen tror på sitt uppdrag; att återuppliva traditionell kultur. Och i enlighet med den vill de alltid hjälpa varandra att lyckas.

Ett sådant samarbete märks också i musiken. Shen Yun har blandat österländska och västerländska musiktraditioner genom att integrera traditionella kinesiska instrument som pipa och erhu i en västerländsk symfoniorkester. De två musikaliska systemen har tydliga egenskaper som kombineras till perfektion av Shen Yun, vilket skapar en mäktig, harmonisk musik som går rakt in i hjärtat.

För att helt och hållet uppnå det här, måste kompositörerna och musikerna till fullo förstå egenskaperna hos båda systemen, och förstå hur de ska integreras sömlöst. Alltså presenterar Shen Yun en lärdom i tolerans, vidsynthet och kommunikation, något som säkert kan ge goda resultat om vi tillämpar det i vårt dagliga liv.

Shen Yuns dansare tror på det gudomliga

Traditionell kinesisk kultur är förankrad i tron på det gudomliga. Under hela historien har kineserna varit djupt andliga – deras värderingar hade sina rötter i buddhism, taoism och konfucianism. Detta rika arv förstördes nästan av det kinesiska kommunistpartiet. Sedan de kom till makten 1949 har de avfärdat tro på det gudomliga som vidskepelse samtidigt som de har förvrängt moralen. De som varit rättrådiga har förföljts medan de som gjort orätt lyfts fram. Barn har uppmuntrats att skvallra på föräldrarna, makar att förråda varandra och studenterna att attackera lärare och hela den traditionella kulturen.

Att högakta det gudomliga, vilket varit centralt i samhället genom nästan hela den mänskliga historien, har även attackerats i det västerländska samhället  av det alltmer materialistiska synsättet.

Om det inte varit för Shen Yun skulle det här rika arvet gå förlorad för världen. Shen Yun tar traditionens storhet och skönhet till scenen. De visar vikten av det gudomliga för att ge människor hopp – både i det här livet och bortom det. Det är antagligen därför så många blir så djupt berörda, en del får till och med tårar i ögonen. Det är en fråga för oss alla att reflektera över när vi funderar över vad vi själva har för relation med det gudomliga, liksom vår roll i den här välden.

Det här är något av allt vi kan lära av Shen Yuns föreställningar, och eftersom de presenterar ett nytt program varje år kan vi fortsätta utforska kulturen och lära mer på ett djupare plan år efter år.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är vår tids mest betydelsefulla kulturella händelse och har publicerat publikreaktioner sedan dansensemblens start 2006.

Shen Yun kommer till Cirkus i Stockholm den 3–6 januari 2020.

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.  

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingNjut av en magisk föreställning av traditionell kinesisk kultur med Shen Yun. Met tillstånd av Shen Yun
Njut av en magisk föreställning av traditionell kinesisk kultur med Shen Yun. Met tillstånd av Shen Yun
Shen Yun

Vad vi kan lära av Shen Yun

Madalina Hubert

Under de tolv år som gått sedan Shen Yun Performing Arts etablerades, har jag sett många föreställningar och lyssnat till hundratals publikintervjuer. Ord som ”perfektion”, ”gudomligt” och ”vackert” är ständigt återkommande ord från publiken.

Många strålade av glädje; andra var djupt berörda och hade tårar i ögonen. De flesta av dem som intervjuades var verkligen glada att de fått möjlighet att se Shen Yun. Det fick mig att undra: Vad har Shen Yun som ger en sådan genklang i människors hjärtan?

Shen Yun grundades år 2006, av en grupp kinesiska artister i New York. Sedan dess har Shen Yun blivit världens främsta kinesiska klassiska dans- och musikensemble. Enligt hemsidan är deras uppdrag att ”återuppväcka den traditionella kinesiska kulturens förlorade värld och dela den med alla”. Och Shen Yun har verkligen nått miljontals människor och uppträtt på några av de mest prestigefyllda arenorna.

 

Det är mer än skönhet och kultur. Den här dans- och musikensemblen väcker en längtan efter godhet, det äkta och gudomliga inom oss. Upplevelsen av Shen Yun stannar inte på teatern; den följer med oss, ger oss lärdomar som vi kan tillämpa i våra egna liv varje dag – en högre visdom som i många fall nästan försvunnit i vår kommersialiserade värld.

Nedan följer fem viktiga lärdomar vi kan lära av Shen Yun

Sätta en hög standard

Shen Yun presenterar föreställningar med fulländad skönhet. Namnet ”Shen Yun” kan översättas som ”skönheten hos gudomliga varelser som dansar”. Minsta lilla detalj i en föreställning är minutiöst arrangerad för att leva upp till namnet, från dräkterna till bakgrunderna. Shen Yun kännetecknas av klassisk kinesisk dans, vilken har funnits i tusentals år och är bland de mest omfattande danssystemen i världen. Folk som ser  föreställningarna blir ofta förbluffade över artisternas otroliga lätthet och elegans när de utför tekniskt svåra rörelser som kräver både styrka och precision.

En annan av Shen Yuns höjdpunkter är dess unika orkester, som på ett mästerligt sätt blandar traditionella österländska melodier med västerländsk orkestrering. Orkestern är så populär att de även gör en egen konsertturné på publikens begäran.

Erhu-solister uppträder med Shen Yun Symphony Orchestra på Carnegie Hall i New York den 12 oktober 2014. Foto: Dai Bing/The Epoch Times

När man ser Shen Yun uppträda ser man teknisk skicklighet, mästerligt artisteri och fulländad skönhet på scenen. Man inser att de har den gudomliga inspiration som artister genom alla tider har strävat efter. Men de sätter också standarden högt för oss, får oss att fundera över våra egna liv – hur också vi kan få in mer skönhet, kvalitet och ärlighet i det vi själva gör.

Ta fram våra goda egenskaper

Under hela människans historia har de stora civilisationerna lagt tonvikt på att förbättra sin karaktär. Man trodde att endast rättrådiga, hederliga personer kunde åstadkomma stora prestationer, och det här demonstreras av artisterna i Shen Yun. Artisterna arbetar inte bara hårt med tekniken utan strävar även efter att förbättra sig som människor.

På scenen väcker Shen Yun liv i gudomliga varelser, forntida hjältar och visa mästare. För att fullständigt kunna förmedla egenskaperna hos dessa karaktärer måste artisterna följa deras principer i sina egna liv. Och det kan vara en av förklaringarna till att danserna är så berörande. På Shen Yuns hemsida står det: ”Deras självdisciplin är anmärkningsvärd och de anser att det är genom att kultivera hjärtat som man skapar konst som är både vacker och storslagen”.

Tyvärr har tyngdpunkten på goda egenskaper gradvis förvrängts och blivit urvattnad i våra dagars samhälle, mer och mer har ytliga saker värdesatts högre. Men om man verkligen tittar på några av de mest framgångsrika personerna i historien så har de mycket goda egenskaper och har verkligen brytt sig mest om att tjäna andra.

Shen Yun är en bra påminnelse om att sann skönhet bara kan uppnås av människor med goda egenskaper – en tänkvärd lärdom.

Shen Yun Performing Arts artister blir inropade av publiken på Living Arts Centre i Mississauga i Kanada den 19 januari 2019. Foto: Evan Ning/The Epoch Times

Se tillbaka på traditionell kultur

Västerländsk traditionell kultur är än så länge en relativt bekant del av vårt samhälle, men Kinas 5 000-åriga civilisation är fortfarande ett mysterium för de flesta. Men dess historia är en rik väv av traditionell kultur. I det forna Kina brukade människor i olika yrken sitta i meditation och slipa på sin karaktär. Många av de kända figurerna i kinesisk historia var kultiverare – andligt troende som arbetade med att förbättra sin karaktär och sin moral för att uppnå en högre visdom.

De forntida kineserna trodde att deras kultur skänktes av gudomliga väsen, att många traditioner och tro överfördes från gudar. Syftet var att människor skulle leva ett rättfärdigt liv för att sedan kunna återvända till sina himmelska boningar.

Genom dans, musik, dräkter och bakgrunder återuppväcker Shen Yun den här tron på det gudomliga. Samtidigt påminner dess konstnärliga skönhet oss om vårt gemensamma arv – värdegrunder som sanning, vänlighet, tolerans, mod och respekt för varandra. Medan Shen Yun presenterar kinesisk kultur, finns här också en lärdom om grunden för hela vår mänsklighets kultur.

Styrkan i att samarbeta 

Shen Yuns artister är lika skickliga i att samarbeta med varandra som att bemästra olika tekniker. Deras perfekta koordination och samarbete är något som publiken ofta kommenterar. Enligt videointervjuer med artisterna på Shen Yuns hemsida, kan de uppnå detta genom att de verkligen tror på sitt uppdrag; att återuppliva traditionell kultur. Och i enlighet med den vill de alltid hjälpa varandra att lyckas.

Ett sådant samarbete märks också i musiken. Shen Yun har blandat österländska och västerländska musiktraditioner genom att integrera traditionella kinesiska instrument som pipa och erhu i en västerländsk symfoniorkester. De två musikaliska systemen har tydliga egenskaper som kombineras till perfektion av Shen Yun, vilket skapar en mäktig, harmonisk musik som går rakt in i hjärtat.

För att helt och hållet uppnå det här, måste kompositörerna och musikerna till fullo förstå egenskaperna hos båda systemen, och förstå hur de ska integreras sömlöst. Alltså presenterar Shen Yun en lärdom i tolerans, vidsynthet och kommunikation, något som säkert kan ge goda resultat om vi tillämpar det i vårt dagliga liv.

Shen Yuns dansare tror på det gudomliga

Traditionell kinesisk kultur är förankrad i tron på det gudomliga. Under hela historien har kineserna varit djupt andliga – deras värderingar hade sina rötter i buddhism, taoism och konfucianism. Detta rika arv förstördes nästan av det kinesiska kommunistpartiet. Sedan de kom till makten 1949 har de avfärdat tro på det gudomliga som vidskepelse samtidigt som de har förvrängt moralen. De som varit rättrådiga har förföljts medan de som gjort orätt lyfts fram. Barn har uppmuntrats att skvallra på föräldrarna, makar att förråda varandra och studenterna att attackera lärare och hela den traditionella kulturen.

Att högakta det gudomliga, vilket varit centralt i samhället genom nästan hela den mänskliga historien, har även attackerats i det västerländska samhället  av det alltmer materialistiska synsättet.

Om det inte varit för Shen Yun skulle det här rika arvet gå förlorad för världen. Shen Yun tar traditionens storhet och skönhet till scenen. De visar vikten av det gudomliga för att ge människor hopp – både i det här livet och bortom det. Det är antagligen därför så många blir så djupt berörda, en del får till och med tårar i ögonen. Det är en fråga för oss alla att reflektera över när vi funderar över vad vi själva har för relation med det gudomliga, liksom vår roll i den här välden.

Det här är något av allt vi kan lära av Shen Yuns föreställningar, och eftersom de presenterar ett nytt program varje år kan vi fortsätta utforska kulturen och lära mer på ett djupare plan år efter år.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är vår tids mest betydelsefulla kulturella händelse och har publicerat publikreaktioner sedan dansensemblens start 2006.

Shen Yun kommer till Cirkus i Stockholm den 3–6 januari 2020.

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.  

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024