Utbildningsradion avpublicerar Tibet-dokumentär efter kritik
Utbildningsradion, UR, har avpublicerat en dokumentärserie om Tibet efter kritik om att den är samproducerad av Kinas statliga tv-kanal CCTV. Foto: Epoch Times-arkivbild


Utbildningsradion, UR, har nu avpublicerat en dokumentärserie om Tibet, ”Himalaya – granne med molnen”. Kritik har riktats mot att programmen är samproducerade med Kinas statliga tv-bolag, CCTV. Det rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Dokumentären visades i SVT:s Kunskapskanalen i början av året. I serien, som är uppdelad i nästan fem timslånga program, nämns ingenting om den kinesiska regimens förtryck i Tibet. I stället målas en idyllisk bild upp om färgsprakande festivaler, exotiska djur och en fantastisk ekonomisk utveckling i området.

– Först blev jag bara häpen, sen blev jag så ledsen och hade svårt att sova faktiskt. Jag tänkte, hur har det här kunnat komma till en svensk public service-kanal, säger tittaren Annika Björndotter till Ekot.

”I Tibetkommittén förfasas vi av tanken att välvilliga lärare kan komma att använda dokumentären som utbildningsmaterial i skolan. Programmet måste bort från UR Play med en gång”, skriver Svenska Tibetkommittén i ett inlägg på Facebook.

Enligt radion har Utbildningsradion känt till kritiken mot programmen i flera veckor. UR:s ansvarige utgivare, Anna Rastner, säger till Ekot att man nu har avpublicerat programmen då det finns uppgifter om att det kan finnas uppenbara intressen bakom produktionen.

Kunskapskanalen sänder propaganda från Kinas kommunistregim om Tibet

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.