Kunskapskanalen sänder propaganda från Kinas kommunistregim om Tibet
Amerikaner med tibetanskt ursprung protesterar vid Kinas konsulat i Los Angeles, 19 november 2018. Arkivbild. Foto: Frederic J. Brown/AFP via Getty Images


Det är med förundran man kan ta del av Kunskapskanalen/SVT:s programserie "Himalaya–granne med molnen" som producerats av Fastlandskinas största TV-nätverk, China Central Television. Där får man i fem dokumentärer se en propagandabild av Tibet för att gömma sina skelett i garderoben efter den kinesiska ockupationen av Tibet 1950 där en miljon tibetaner fått sätta livet till.

Samtliga platser man besöker under programserien har döpts om till kinesiska platser där man raderat ut det ursprungliga namnen som egentligen har tibetanska namn. Inga militärer syns till under programserien, utan allt är noga riggat, när det i själva verket är belamrat med kinesisk militär som noga övervakar det tibetanska folket. När man presenterar Potalapalatset i Lhasa nämner man inte att palatset var Dalai Lamas vinterresidens och regeringsbyggnad fram till det tibetanska upproret 1959, då Dalai Lama tvingades av kineserna i landsflykt till Indien.

Att Dalai Lama inte nämns i dokumentären är ett propagandatrick för att radera ut hans betydelse. Dalai Lama betraktas som det tibetanska folkets högste andlige ledare, men ses av den kinesiska regimen som en separatist och en ulv i fårakläder. Att som tibetan nämna Dalai Lama vid namn eller inneha en bild av honom leder till omedelbar rättslig sanktion där vederbörande och även hans familj betraktas som separatister.

Propagandaserien försöker påskina att Tibet blomstrar och att det tibetanska folket lever i harmoni med det kinesiska styret efter ockupationen. Inget kan vara mer missvisande, då den kinesiska regimen sedan ockupationen inleddes genomfört omskolningsläger till den kommunistiska doktrinen, man fängslar och torterar, tillämpar yrkesförbud mot tibetaner och utestänger tibetanska barn från skolgång ifall deras föräldrar anklagas för separatism.

Tibetanerna har sedan ockupationen kämpat en ojämn kamp för sin existens då det inneburit en massinvasion av hankineser, industrialisering och militarism vilket inneburit att det tibetanska folket blivit en minoritet i sitt eget land. I praktiken rapporteras det knapphändigt från Tibet då det i princip råder besöksförbud för utlänningar att besöka landet. 

Om det mot förmodan skulle uppstå fredliga demonstrationer slås de ner brutalt av kineserna med massarresteringar och tortyr. Att denna situation stämmer med verkligheten har bekräftats av Amnesty International. Den kinesiska regimen har med andra ord dragit åt tumskruvarna mer och mer, och nu kan vi endast bevittna spillrorna av en tibetansk särart – kultur, religion och språk.

Det är uppseendeväckande att SVT kan sända denna programserie på Kunskapskanalen, då det i själva verket är propaganda för ett kinesiskt förtryck av ett folk där man med alla medel försöker radera ut det tibetanska folkets rätt till mänskliga rättigheter. Förvisso skulle programserien kunna bli ett diskussionsunderlag hur man genom propaganda kan förvrida sanningen från något oacceptabelt och kränkande till något som framställs som en framgångssaga, men det förutsätter att programserien är upplagd på ett sådant sätt.

Reaktionen från exiltibetaner i Sverige över programserien har inte låtit vänta på sig; de upplever serien som djupt kränkande för dem personligen och för det tibetanska folket i Tibet.

Åsikter som uttrycks i artikeln är författarens egna.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.