Uigurtribunal: Kina har begått folkmord i Xinjiang

Demonstranter protesterar utanför Kinas ambassad i Berlin den 27 december 2019 för att uppmärksamma förtrycket mot uigurerna i Xinjiang i Kina. Foto: John MacDougall/AFP via Getty Images


Kina har begått folkmord och brott mot mänskligheten när det gäller förtrycket av uigurerna i Xinjiangprovinsen. Det konstaterar den oberoende uigurtribunalen i London.

Ordförande för tribunalen, Geoffrey Nice, är övertygad om att födelsekontrollen och tvångssteriliseringen av uigurerna syftar till att reducera gruppens befolkning, enligt nyhetsbyrån AP.

Nyhetsbyrån uppger samtidigt att Wang Wenbin, talesman för utrikesministeriet i Peking, på torsdagen sade att ”det så kallade tvångsarbetet och folkmordet i Xinjiang är helt och hållet onda rykten”.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!