Ny rapport: Kinas regim begår folkmord på uigurer i Xinjiang

Uigurer i sammandrabbningar med kinesisk kravallpolis i Urumqi i Xinjiang den 7 juli 2009. Foto: Peter Parks/AFP via Getty Images


En ny rapport fastslår att den kinesiska regimen begår folkmord på den muslimska etniska gruppen uigurer i Xinjiangområdet i västra Kina.

Rapporten är skriven av tankesmedjan Newlines Institute for Strategy and Policy i samarbete med Raoul Wallenbergs center för mänskliga rättigheter (RWCHR).

En rad oberoende experter inom bland annat internationell rätt och folkmordsrätt har hjälpt till att granska det bevis som finns tillgängligt. Det rör sig bland annat om läckta dokument från kinesiska myndigheter och berättelser från ögonvittnen.

Författarna till rapporten konstaterar att Kinas regim har brutit mot FN:s folkmordskonvention som antogs 1948.

Människorättsorganisationer uppskattar att omkring en miljon uigurer har satts i så kallade omskolningsläger i Xinjiang.

En rapport från nyhetsbyrån AP rapporterade förra året att den kinesiska regimen genomför steriliseringar och aborter på kvinnor i Xinjiang.

Samtidigt hävdar Kina att man satsar på att utbilda uigurer och bekämpa terrorism och extremism.

Nyligen röstade Nederländernas parlament igenom en förklaring som stipulerar att behandlingen av uigurerna ska ses som folkmord.

För drygt två veckor sedan sade Kanadas parlament att förtrycket mot uigurerna är att betrakta som folkmord.

Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: