USA drar sig formellt ur WHO
USA:s president, Donald Trump. Foto: Charlotte Cuthbertson/Epoch Times-arkivbild


USA har nu formellt meddelat FN att man drar sig ur Världshälsoorganisation, WHO.

På måndagen meddelade USA:s regering FN:s generalsekreterare, António Guterres, att landet drar sig ur organisationen. Det effektiva utträdet kommer att träda i kraft den 6 juli 2021.

Trump: ”De har vägrat att agera”

I maj meddelade USA:s president, Donald Trump, att man avslutar samarbetet med WHO. Han har tidigare riktat skarp kritik mot organisationens hantering av den pågående pandemin och dess nära relation med det kinesiska kommunistpartiet, KKP.

Han har sagt att USA ”noga angivit vilka reformer som måste genomföras och har varit i direkt kontakt med dem, men de har vägrat att agera”. Han sade vidare att man avslutar samarbetet eftersom organisationen ”har misslyckats med kraven och de stora reformerna som behövs”.

De cirka 450 miljoner dollar, som USA årligen betalar till WHO, kommer i stället att gå ”till andra världsomfattande, angelägna globala behov av hälsoinsatser”. Enligt Vita husets säkerhetsrådgivare, Robert O'Brien, kommer pengarna att gå till Röda korset, Läkare utan gränser och sjukhus runt om i världen.

Rapport: WHO ”möjliggjorde KKP:s mörkläggning”

WHO:s generaldirektör, Tedros Adhanom Ghebreyesus, har tidigare sagt att han hoppas att USA inte säger upp medlemskapet.

Det formella utträdet kommer efter att Världshälsoorganisationen har medgett att kinesiska kommunistpartiets myndigheter inte rapporterade om det nya viruset i slutet av förra året till tjänstemän inom organisationen.

WHO har i flera månader sagt att KKP:s myndigheter meddelade förekomsten av utbrottet till organisationen som upprepade gånger lovordat kinesiska myndigheter för sin förmodade transparens.

House Foreign Affairs Committee konstaterade i en rapport från juni att Världshälsoorganisationen ”möjliggjorde KKP:s mörkläggning genom att underlåta att undersöka och publicera rapporter som motsade KKP:s officiella [uppgifter], samtidigt som de lovordade KKP:s respons”.

Nancy Pelosi: ”Vansinnighet”

Demokraterna och flera republikaner säger att man är emot USA:s utträde ur Världshälsoorganisationen. Representanthusets talman och demokraten Nancy Pelosi skriver på Twitter att utträdet ur WHO ”är en handling av sann vansinnighet”.

Den demokratiske senatorn Bob Menendez säger i ett uttalande på Twitter att det här ”kommer inte att skydda amerikanska liv eller intressen – det leder till att amerikanerna blir sjuka & Amerika blir ensamt”.

I en intervju med nyhetsbyrån TT säger Sveriges biståndsminister, Peter Eriksson (MP), att han anser att USA:s beslut är ”ansvarslöst”.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.