Tyskland ska dra in IS-terroristers medborgarskap
Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: Charlotte Cuthbertson/Epoch Times-arkivbild


Omkring 1 000 personer har lämnat Tyskland och stridit för terrororganisationen IS i Syrien och Irak sedan 2013. Nu har Tyskland koalitionsregering kommit överens om ett nytt lagförslag som innebär att medborgarskap för IS-krigare upphävs. Det rapporterar Reuters.

Lagen kommer att gälla vuxna personer med dubbla medborgarskap och som kommer att delta i strider för IS räkning. Den kommer dock inte att användas retroaktivt. Inte heller kommer den nya lagen att påverka de IS-medlemmar som redan sitter i fängelse.

Donald Trump uppmanade på Twitter i februari de europeiska länderna att ta ansvar för de cirka 800 IS-krigarna som förväntas återvända till Europa. I Tyskland har man sedan dess debatterat vad man ska göra med medborgare som har stridit för IS i Mellanöstern.

Omkring en tredjedel av de 1 000 IS-krigarna i Syrien och Irak har återvänt till Tyskland. Ytterligare en tredjedel har dött. De resterande finns fortfarande kvar i området.

Löfven om IS-terrorister: Vissa har rätt att åka in i Sverige

Det finns redan en liknande lag för personer med dubbla medborgarskap för personer som går med i ”väpnade styrkor eller liknande förband” i ett annat land utan att man har tillstånd från det tyska försvarsdepartement.

Den nya lagen utvidgas till att omfatta personer som ”deltagit i strid utomlands för en terroristmilis”. Detta definieras som en ”beväpnad paramilitär organisation” som bryter mot internationell lag för att ”etablera en new stat eller statliga strukturer”, skriver Deutsche Welle.

Tidigare fick 19-åriga Shamima Begum, som anslut sig till IS i Syrien, stor uppmärksamhet i medier efter att ha vädjat om att få återvända till Storbritannien. Men det brittiska inrikesdepartementet har för avsikt att återkalla hennes medborgarskap.

I Sverige kommer man dock inte att upphäva medborgarskapet för de som stridit för IS. Enligt statsminister Stefan Löfven strider det mot internationell rätt. På måndagen sade han i TV4:s Malou Efter tio att en del IS-medlemmar som kommer in i Sverige har rätt att få stanna.

– Kommer man till landet och man är svensk medborgare, ja då har man rätt att åka in i Sverige. Men då är det Säkerhetspolisen som ska hålla koll på vilka de är.