Tre män gripna i Tyskland – misstänks ha planerat en terrorattack
Tre män har gripits i Tyskland misstänkta för att ha planerat en terrorattack. Foto: Tobias Nordhausen


Tre män greps på onsdagen i norra Tyskland misstänkta för att ha planerat en terrorattack, skriver Deutsche Welle.

Enligt åklagaren planerade de att utföra ett attentat med ”islamistiska motiv”. Det rör sig om två 23-åringar och en 36 åring som har kommit som flyktingar från Irak.

Förberett en bomb

De tre männen greps tidigt på morgonen i provinsen Schleswig-Hostein efter att tyska federala kriminalpolisen, Bundeskriminalamt, BKA, hade spanat på dem under en månads tid.

”Enligt vad som hittills har framkommit har de misstänkta ännu inte valt ut ett specifikt mål för sin attack”, säger åklagaren i ett meddelande.

Två av de misstänkta anklagas för att ha förberett en hemmagjord bomb genom att använda krut från fyrverkeripjäser. Den tredje personen anklagas för medhjälp i terrorplanerna.

Inrikesminister Horst Seehofer säger att männen redan har gjort provsprängningar.

Började planera 2015

Enligt utredarna har de två 23-åringarna laddat ner instruktioner på internet hur man tillverkar bomber. De anklagas också för att beställt material till tändhattar från Storbritannien. Brittiska myndigheter lyckades dock stoppa inköpen.

De två männen anklagas också för att ha övervägt att köpa en pistol med hjälp av 36-åringen. Man övergav dock den planen då det blev för dyrt. I stället riktade man in sig på att genomföra en terrorattack med hjälp av ett fordon.

I början av januari började den ena 23-åringen ta körlektioner för lastbil. Enligt åklagaren hade de två unga männen bestämt i slutet av 2018 att de skulle ”utföra en attack i Tyskland med islamistiska motiv”.

Der Spiegel uppger att de tre männen kom till Tyskland hösten 2015 som asylsökande, och redan då ska de ha börjat planera en terrorattack.