Trumps uppmaning till Europa: ta över ansvaret för tillfångatagna IS-medlemmar
USA:s president, Donald Trump, håller ett tal vid Vita huset den 25 januari 2019. Foto: Charlotte Cuthbertson/Epoch Times


Omkring 800 IS-medlemmar har gripits i samband med att USA nyligen övertog territoriet omkring norra Syrien från terrorgruppen. USA:s president Donald Trump efterfrågar nu att europeiska länder tar över ansvaret

Efter segern mot kalifatet uppmanar han på Twitter sina allierade att ta hem och ställa inför rätta de medborgare man har i förvar. Vidare skriver han att ”det är dags för andra att stiga fram och göra det jobb dom är så kapabla att göra”.

Han varnar även för alternativet att USA är tvungen att släppa dem fria: ”USA vill inte se dessa IS-krigare sprida sig i Europa, vilket är det ställe som dem förväntas bege sig till.”

Hur detta kommer att hanteras från europeiskt håll framöver är ännu oklart. Frankrike, Tyskland och Storbritannien har än så länge valt att låta dem vara kvar i förvaret i Syrien.

Det är fortfarande inte självklart i många europeiska länder hur denna fråga ska hanteras rättsligt. I Sverige är det väldigt ovanligt att man döms för brott efter att ha stridit för IS. Som Trump pekar på väntas många IS-krigare återgå till Europa och Sverige utan möjlighet till åtal.

Tidigare har USA sagt att man ämnar dra ut 2 000 man ur Syrien när IS har fallit, något som har väckt oro bland de allierade. Men enligt landets Syriensändebud, James Franklin Jeffrey, kommer man inte abrupt att ta hem sina styrkor, rapporterar Reuters.

– Vi har upprepade gånger sagt till dem att det inte blir frågan om något abrupt utdragande utan det kommer att ske stegvis, säger han.