Länge har det varit problem med skadegörelse och buskörningar och ungdomar som kastar smällare om natten i Brunnsäng i Södertälje. Men efter att boende under mellandagarna startade grannsamverkan och nattvandringar har det gett en viss effekt, skriver LT.
Brunnsängsbor har störts av att ungdomsgäng samlas i centrum under helger och nätter. Buslivet eskalerade under mellandagarna. Polisen tvingades rycka ut flera gånger per dygn till området.
Tände eld på en soffa
Det var också då som Rebecca Edermo Johansson och Kim Marton fick nog och startade både grannsamverkan och nattvandringar för att få bukt med problemen.
Smällandet har skett mest på vintern. Men båda säger till tidningen att det också har varit skadegörelse på fastigheter och bilar, såväl som gap och skrik på nätterna. Även polisfordon utsattes för skadegörelse. Det har också varit bränder under andra årstider.
Rebecca säger till tidningen att ett gäng ungdomar under julen drog ut en soffa till en gångtunnel och tände eld på den.
– Det var ju som ett fullskaligt krig, 30–40 ungdomar som sköt raketer mot varandra. Skriker man åt dem från balkongen riktar de raketerna mot en, säger Kim, till LT.
Under mellandagarna startade Rebecca Facebook-gruppen Grannsamverkan Brunnsäng. Gruppen har ett drygt 90-tal medlemmar.
I gruppen har man haft diskussioner om att börja nattvandra och på kort sikt har det gett en viss effekt. Men även på lång sikt hoppas de båda att det ger positiva följder.
Polisen tackar
Södertäljepolisen har till och med tackat dem för deras engagemang med nattvandringarna.
”Tack vare er underlättades polisens arbete och tillsammans lyckades vi skapa en tryggare boendemiljö”, skriver polisen på Facebook och Twitter.
Vi vill tacka boende i Brunnsäng för ert engagemang och initiativet med nattvandring under de stökiga kvällarna i mellandagarna. Tack vare er underlättades polisens arbete och tillsammans lyckades vi skapa en tryggare boendemiljö.
— Polisen Södertälje (@polisen_telje) 8 januari 2019
Samtidigt har Rebecca och Kim ett samarbete med polisen. Under mellandagarna har de haft nära kontakt med enskilda poliser. De har bidragit med information som har lett till åtgärder.
– Vi fick höra att det skulle komma en svart bil. Jag pratade med polisen om det och sedan fick jag veta att de gripit den som skulle leverera. Vi kunde också berätta hur de såg ut och vad vi hört. Det gjorde stor skillnad, säger Kim till LT.
Magnus Ehliar, gruppchef för Södertäljepolisen, säger till SVT att allmänheten kan vara till stor hjälp för att lugna stökiga situationer.
– Jag tror att det hade varit ännu mer oroligheter om inte de boende hade sagt ifrån och om vi inte hade haft polisär närvaro i området. De som nattvandrade hjälpte ju till med att vara våra ögon och öron, säger han till tv-kanalen.