Unga sköt fyrverkerier mot räddningspersonal
Ungdomar i Kristianstad har skjutit fyrverkerier mot räddningspersonal, väktare, polis och en äldre kvinna, enligt polisen. Foto: Stina Stjernkvist/TT-arkivbild


På bara några timmar har polisen i Kristianstad lyft på luren och mötts av fem–sex larm om ungdomar som skjutit raketer mot bland andra räddningspersonal, väktare och polis.

Även i Västsverige larmas det flitigt, bland annat i Halmstad och i Skövde.

Ett gäng ungdomar sköt på fredagskvällen fyrverkerier mot räddningspersonal i Kristianstad som försökte släcka en brand i ett soprum. När polis kom till platsen blev även de beskjutna med fyrverkerier.

– Eftersom säkerheten inte kunde garanteras för personalen lämnade räddningstjänsten brandplatsen utan att ha slutfört arbetet, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen.

Ingen person skadades vid händelsen.

Under kvällen har Skånepolisen fått in flera larm om liknande fall i Kristianstad. Strax efter halv sju kom ett larm om att ungdomar skjutit raketer mot en äldre dam. Ungefär en timme senare larmades polisen om att fyra personer mellan 14 och 18 år i stället riktat raketerna mot väktare.

– Jag började jobba klockan kvart över tre och sedan dess har vi haft en fem–sex sådana här ärenden bara i Kristianstad, säger Lundqvist.

– Så visst är det ett problem, både för polisen och allmänheten.

Senare under kvällen kastade en grupp personer smällare mot en polispatrull vid Johanneslundsskolan i centrala Malmö. Poliserna kunde fånga in två av personerna, skriver Sydsvenskan.

Även i Västsverige ramlar larmen in. I Skövde har bland annat en kvinna i 70-årsåldern blivit beskjuten med någon form av fyrverkeripjäs utanför en matbutik. I Halmstad ska svartklädda ungdomar ha avfyrat smällare och i Kungälv har bilar beskjutits, skriver Göteborgs-Posten.

(TT)