Rudy Giuliani blir av med sin advokatlicens

Rudy Giuliani, tidigare borgmästare för New York och tidigare Donald Trumps advokat. Foto: Charlotte Cuthbertson


Rudy Giuliani, Donald Trumps tidigare advokat, har blivit av med sin advokatlicens. Beslutet har fattats av en domstol i New York, då Giuliani har hävdat att det förekom fusk vid det amerikanska presidentvalet i höstas.

Domstolen konstaterar att Giuliani har gjort ”falska och vilseledande uttalanden till domstolar, lagstiftare och den breda allmänheten i sin ställning som advokat till tidigare presidenten Donald J. Trump och Trumpkampanjen”. Enligt beslutet gäller avstängningen tillsvidare. 

Trump säger i ett uttalande att det hela ”är ingenting annat än en häxjakt”.

– Kan ni fatta att New York vill ta ifrån Rudy Giuliani, en stor amerikansk patriot, hans advokatlicens på grund av att han har kämpat mot vad som redan visat sig vara ett ohederligt val?

Giuliani har hävdat att det har förekommit omfattande valfusk i vågmästardelstaterna Georgia, Pennsylvania, Nevada, Wisconsin och Michigan.

I Maricopa County i Arizona har det sedan april pågått om omfattande granskning av resultatet i presidentvalet 2020. I augusti väntas den slutliga rapporten vara klar. Arizona har hittills fått besök av 13 olika delstater. Flera av delstaterna överväger att starta liknande granskningar.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!