Tribunal ska utreda om Kina-regimens förtryck av uigurerna utgör folkmord
Demonstranter protesterar utanför Kinas ambassad i Berlin den 27 december 2019 för att uppmärksamma förtrycket mot uigurerna i Xinjiang i Kina. Foto: John MacDougall/AFP via Getty Images


Människorättsadvokaten Geoffrey Nice sammankallar en oberoende tribunal i London för att utreda om Kina-regimens förtryck av uigurerna i Xinjiang utgör folkmord eller brott mot mänskligheten. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Tribunalen väntas komma fram med nya bevis och vittnesmål under flera dagars utfrågning nästa år. Man håller på att samla in dokumentation, och de kommande månaderna väntas också exil-uigurer lämna fram bevis.

Bevis från tidigare vakter

Enligt nyhetsbyrån väntas även dokumentation från flera tidigare säkerhetsvakter, som arbetat i interneringsläger i Xinjiang, läggas fram.

Anklagelser om att Kina bedriver ett potentiellt folkmord mot uigurerna är ”frågor som borde ställas och besvaras”, säger Nice till AP.

– För tillfället verkar de starkaste bevisen vara bevis på fängslande och möjligen bevis på tvångssterilisering.

Förra året konstaterade han som egenskap av ordförande för en oberoende folktribunal att kinesiska samvetsfångar har dödats ”i en betydande omfattning” för att deras organ skulle användas i Kinas storskaliga organtransplantationsindustri.

Tribunalen drog samtidigt också slutsatsen att utövare av den andliga metoden Falun Gong, som har förföljts av den kinesiska regimen sedan 1999, har varit den huvudsakliga källan till organ.

Nice har också varit åklagare i rättegången mot Slobodan Milosevic för folkrättsbrott i det forna Jugoslavien.

En miljon i arbetsläger

Den nya oberoende tribunalen kommer att bestå av sju medlemmar som kommer att agera som jury. En av dem som ingår i den är den brittiska affärsmannen Nicholas Vetch. En redovisning av utfallet väntas komma i slutet på 2021.

FN uppskattar att över en miljon uigurer har satts i arbets- eller interneringsläger i Xinjiangprovinsen i nordvästra Kina.

Tidigare har AP rapporterat att den kinesiska regimen genomför födelsekontroller på uigurer och andra muslimska minoriteter för att minska deras befolkning. Det handlar om systematiska steriliseringar och aborter genom tvång.

I juni skrev USA:s president, Donald Trump, under en lag där man uppmanar till sanktioner mot de som är ansvariga för förtrycket av uigurer i Kina.

Samma månad meddelade USA:s tull och gränsbevakning, CBP, att man har utfärdat en order som innebär att man kommer att beslagta importerade hårprodukter kopplade till tvångsarbetsläger i Xinjiang.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.