Tortyr i Kina: Hjärntvättades och torterades – för sin tro
Li Jingsheng och hans fru Wan Yu när de uppträdde tillsammans i slutet av 1990-talet. Foto: Minghui.org


Redaktörens anmärkning: Epoch Times publicerar nu ett antal artiklar som exponerar den kinesiska regimens användning av tortyr mot olika målgrupper, och kommer även att se på de långsiktiga skador detta innebär för offren.

När Li Jingsheng var 5 år konstaterades det att han led av en hjärtsjukdom. Till och med en liten ansträngning orsakade andnöd. När han växte upp kunde han därför aldrig leka med andra barn eller delta i normala fysiska aktiviteter. Hans läkare sade att en operationen var för farlig och att människor med det här problemet vanligtvis dör under tonåren.

Li var begåvad inom musik, men han kunde inte studera vid universitetet på grund av sin dåliga hälsa. Med hjälp av sina egna hårda ansträngningar lärde han sig ändå att spela gitarr och undervisade i detta vid tre olika universitet i Peking. Li publicerade också två handböcker för gitarr.

I februari 1997, när han var 32 år, gifte Li sig med Wan Yu. I november samma år, efter att de hade flyttat till Shenzhen, en storstad i södra Kina, försämrades hans hälsa så till den grad att han hostade upp stora mängder blod och var tvungen att flera gånger läggas in på sjukhus. Medicinska experter berättade för honom att hans hjärt- och lungfunktion var mycket dålig, och det enda han kunde göra var att stanna hemma och vila. Det verkade som om allt han kunde göra var att vänta på att dö.

Till vänster: Li Jingsheng på ett gammalt foto. Till höger: handböcker för gitarr skrivna av Li Jingsheng. Foto: Minghui.org

Ett nytt liv  

Det var vid den tiden som Li kom i kontakt med Falun Gong*, en traditionell, andlig qigongmetod, som också kallas Falun Dafa, och som offentliggjordes 1992. Den spreds sedan snabbt över hela Kina och senare runt om i världen.

Li började utöva dess meditativa qigongövningar och praktiserade läran, som baseras på principerna sanning, godhet och tålamod. Det dröjde inte länge innan hans hälsa började förbättras. Han fick mer energi och behövde inte längre ta medicin för att kontrollera hjärtslagen. Hans fru Wan började också utöva qigongmetoden.

Efter att ha fått en ny chans till ett nytt liv fick Li ett jobb med att sjunga och spela gitarr i restaurangen på ett 4-stjärnigt hotell. Wan sjöng tillsammans med honom. Allt eftersom han fortsatte att utöva Falun Gong blev han allt starkare och friskare.

”Det är ganska ansträngande att både spela gitarr och sjunga. Det är fantastiskt att en person som av läkarna dömts till döden kan göra detta. Detta är manifestationen av Falun Dafas kraft”, skrev Wan i en artikel om hennes liv med Li och som publicerades på webbsidan Minghui.org.

”Dessutom gick Li från att vara en självisk person till en osjälvisk person som alltid satte andra först. På grund av sina hälsoproblem hade han förut haft ett mycket dåligt humör, men efter att ha lärt sig Falun Dafa kunde han kontrollera sitt humör och såg alltid inåt när han stötte på konflikter.”

Wan sade att de uppträdde på hotellet under ett års tid, och hon har fina minnen från den tiden.

Li Jingsheng och hans fru Wan Yu när de uppträdde tillsammans i slutet av 1990-talet. Foto: Minghui.org

”Det året var det lyckligaste i mitt liv. Vi åkte till en park i närheten klockan 5.30 varje morgon för att göra övningarna, sedan till gruppen som tillsammans studerade Falun Gongs lära och sedan till hotellet för att sjunga på natten ... Vi var så lyckliga och vårt liv var rikt och meningsfullt”, skrev hon.

Men mörka tider lurade vid horisonten.

Fängelse och tortyr

I juli 1999 inledde den kinesiska regimen en brutal förföljelseskampanj mot Falun Gong. Tusentals utövare över hela landet fängslades och kastades i interneringscentra, fängelser, arbetsläger och hjärntvättscentra där de blev misshandlade och torterade i ett försök att tvinga dem att sluta med qigongmetoden. Regimens syfte var att utrota Falun Gong, och dess kampanj för detta ändamål fortsätter oförminskat än idag.

Efter att i juni 2001 ha åkt till Himmelska fridens torg i Peking för att vädja om rätten till att utöva blev Li offer för förföljelsekampanjen. En polis sparkade honom våldsamt på revbenen, han arresterades och satt fängslad i Tuanhe tvångsarbetsläger under 18 månader.

I lägret berövades han sömn och mat. Han misshandlades av flera poliser, vilket resulterade i att hans arm skadades permanent. Under långa perioder var han fastbunden vid en stor träbräda, oförmögen att kunna röra sig.

Under intensiva hjärntvättssessioner tvingades han sitta på en liten pall i mer än 10 timmar – en vanlig taktik som används mot samvetsfångar som utövar Falun Gong i ett försök att "omvandla" dem genom att tvinga dem att skriva på de så kallade "de tre uttalandena", som innebär att man avsäger sig sin tro.

Li hungerstrejkade ett flertal gånger för att protestera mot misshandeln, vilket resulterade i att myndigheterna förlängde domen med tio månader. Falun Gong-utövare som genomför en hungerstrejk tvångsmatas ofta, vilket blir ännu en form av tortyr. En del har dött på grund av tvångsmatning, enligt Minghui.

Skildring av tvångsmatning av en fängslad Falun Gong-utövare. Foto: Minghui.org

Den pågående tortyren skadade Lis syn och hörsel, och han led också av hjärnskador. Som ett resultat av detta blev hans reaktioner mycket långsamma.

Wan fick inte besöka honom i lägret förrän i början av 2003.

– Jag fick höra att jag kunde besöka honom då han nu hade ”omvandlats”, sade hon.

– När jag såg honom var han väldigt svag. Till och med att gå var svårt för honom eftersom han just hade avslutat en hungerstrejk. Eftersom vi var övervakade så kunde vi inte säga vd vi verkligen tänkte, men jag kunde se att han hade mycket ont.

Smärta och ångest

När Li slutligen släpptes i oktober 2003 var hans kropp svullen och han var inte bara extremt svag utan också deprimerad.

– När han kom hem var han så svag att han var tvungen att ligga i sängen hela tiden, sade Wan.

– Han var också väldigt deprimerad eftersom han givit efter för pressen att avsäga sig sin tro. Under tortyren i arbetslägret skrev han ”de tre uttalandena”. Han överväldigades av ånger och förebrådde sig själv. Han visste att Falun Gong hade gett honom livet tillbaka, men han gav efter för det onda under tortyr och gjorde saker som gick emot hans samvete. Han led under svår fysisk smärta och starka ångestkänslor.

När han kände sig lite starkare skrev Li ett uttalande för att ogiltigförklara det han hade tvingats skriva i arbetslägret. Många Falun Gong-utövare som har tvingats avstå från sin tro mot sin vilja medan de suttit fängslade skriver sådana uttalanden efter att de släppts.

Svullnaden i Lis kropp blev dock allt värre, och trots att Wan sökte medicinsk hjälp fortsatte han att bli allt svagare.

– Efter att ha utstått lidandet under det långa fängelsestraffet, den brutala tortyren, långvarig fångenskap i en liten cell och att ha fått all kontakt med andra avklippt, så hade både hans kropp och sinne fått stora skador. Efter hans frisläppande så innebar den enormt stora mentala påfrestningen och smärtan, som hade orsakats av det onda kinesiska kommunistpartiets terror, att han inte kunde återhämta sig helt, sade Wan.

Li dog i sömnen den 13 december 2004.

* Falun Gong är en traditionell qigongmetod som grundar sig på principerna sanning, godhet och tålamod. På grund av dess popularitet (enligt kinesiska statliga uppskattningar fanns mellan 70 och 100 miljoner utövare) förbjöd kommunistpartiets dåvarande ledare Jiang Zemin metoden år 1999 och startade en brutal förföljelse som pågår än idag.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.