Tia Jumbe: Håll dig frisk och ung med honung – men varning för fusket!
Författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist


Honung hyllas för sina goda hälsoegenskaper, inte minst inom ayurvedan. Lite honung varje dag anses till och med ha föryngrande effekt på kroppen. Men se upp med det utbredda fusket – så här kollar du att honungen är äkta!

Honung är betraktad som en riktig hälsobomb i nästan alla kulturer, och inte minst inom ayurvedan. Den stimulerar matsmältningen, bidrar med mängder av hälsosamma vitaminer och mineraler, renar kroppen från slaggprodukter och hjälper till att hålla vikten i schack. Men inte nog med det –  inom ayurvedan anses honung dessutom vara så stärkande och vitaliserande för hälsan att den ökar vårt livselixir och har en föryngrande effekt på vår kropp.

Honung är antibakteriell, antiseptisk och full med antioxidanter!

Honung för inre hälsa

Honung har en mängd effekter som gör den användbar för vår inre hälsa i vardagen:

Den är uppiggande – en liten mängd snabbt går ut i kroppen och ger omedelbar energi.

Löser upp förkylningsslem i hals och bröstkorg – 1 tesked honung är mycket effektivt.

Lindrar halsont – blanda gärna 1 tesked i varmt vatten och drick det för halsen. Men se till att vattnet inte är varmare än fingertemperatur, då förstörs honungens hälsosamma ämnen.

Gynnar matsmältningen – ett fint sätt att starta matsmältningen på morgonen är att blanda 1 tsk ghi och 1 tsk honung i uppkokat vatten som fått svalna till fingertemperatur. Det dricker jag själva varje dag. Ljuvligt gott, dessutom!

Att tugga på en bit honungsfylld bikaka är väldigt nyttigt, men spotta ut resterna när den inte längre smakar honung.

Honung för yttre hälsa

Även utvärtes har honung många fina egenskaper:

Honung är antibakteriell, antiseptisk och full med antioxidanter – kan till exempel användas på sår för snabbare läkning och mot acne. 

Den återfuktar och ger huden mild exfoliering, tack vare att den innehåller mjölksyra.

Kan hjälpa till att bleka ärr – smörj med ett tunt lager.

Lindrar mjäll och torr hårbotten med honungskurer.

Se upp för honungsfusk!

För att minska risken för falsk honung, så välj så långt det är möjligt ekologisk och närproducerad honung. Läs på etiketten när du handlar – för att få kallas honung måste den innehålla 100 procent honung. Det är tyvärr långt ifrån all honung som är ren.

Det kan med andra ord vara bra att kolla att den honung som du brukar köpa verkligen är ren. 

Det fuskas också med märkning av ursprungsland, utländsk honung importeras och märks om som svensk för att ge en känsla av närproducerat.

Det fuskas med honung på flera olika sätt, enligt websidan "Allt om honung". Dels förekommer det att honung blandas ut med socker, majssirap, citronsyra och/eller vatten. Det är en blandning som egentligen inte ens får kallas för honung, men som säljs under den benämningen ändå. Det säljs också produkter som innehåller fruktos, glukos och honungsarom under namnet honung. Det fuskas också med märkning av ursprungsland, utländsk honung importeras och märks om som svensk för att ge en känsla av närproducerat.

Även honung som uppges vara ren kan som sagt vara fifflad med. Ett exempel på det är manuka, honungens rolls royce från Nya Zeeland, som anses vara den absolut mest hälsobringande honungen. Det produceras 1700 ton manukahonung årligen – men det säljs 10 000 ton … Det kan med andra ord vara bra att kolla att den honung som du brukar köpa hem verkligen är ren. Här är några sätt att testa honungen.

Om en honungsdroppe snabbt sjunker till botten indikerar det att det är äkta honung.

Tre sätt att testa din honung

1. Vattentestet

Droppa lite honung i ett glas vatten. Om honungen genast sjunker till botten är det en indikation på att den är ren. Om honungen är utblandad med socker går det lite långsammare.

2. Eldtestet

Doppa veken på ett ljus i honung och försök att tända ljuset. Om det brinner är det äkta honung. Om det inte brinner kan det betyda att honungen är utblandad med till exempel vatten.

Alternativt kan du hälla lite honung på en bomullstuss och tänd på. Om lågan är tyst är det ren honung. Om den fräser är den utblandad.

3. Fläcktestet

Kleta lite honung på en vit tygbit. Om fläcken är kvar efter tvätt så är honungen inte ren.


En söt, god och hälsosam dag och kväll önskar jag dig!

Tia 

Tia Jumbe vid Vinterviken i Stockholm, augusti 2017. Foto: Birgitta Orbring

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet, bland annat "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.


Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.