Tia Jumbe: Gör enkelt egen hår- och hudvård av naturens hälsobomber
Författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist.


Har du tröttnat på att använda ohälsosamma kemikaliefyllda hudvårdsprodukter? Eller känner du att de ekologiska varianterna är lite väl dyra? Då kan du istället enkelt och billigt själv tillverka nyttiga och hälsosamma produkter av naturens egna hälsobomber.  

Det är glädjande att det allt oftare talas om innehållet i de plastflaskor och burkar vi har ståendes i badrummen. Konventionella hudkrämer, duschkrämer, deodoranter och schampon hör till de allra flestas dagliga hygienrutin, men få förstår vad de egentligen tvättar och smörjer sig med. Kanske beror det på att vi är vana att bli omhuldade av stränga regler för tillsatser och skadliga ämnen.

Använd naturliga medel och gör dina produkter själv. Enklare, roligare och billigare än vad du tror ...

Men när det gäller hud- och hårvård räcker inte Sveriges och EUs regelverk. Helt vanliga produkter från helt vanliga varumärken innehåller ämnen som kan orsaka allergi och astma, men också ämnen som misstänks vara hormonstörande, det vill säga minskar fertilitet, förändrar hormoncyklar och liknande. Vissa kopplas även till cancer (se en lista på 13 vanligt förekommande potentiellt skadliga ämnen här).

Även om var och en av kemikalierna kanske inte orsakar skada trots att du använder dem dagligen i ett helt liv (så som skadlighet bland kemikalier mäts) så tas det ingen hänsyn till vad som händer när alla dessa ämnen blandas med varandra i våra kroppar. Forskning på den så kallade cocktaileffekten har visat att vissa ämnens giftighet mångdubblas när de blandas med varandra. Men än så länge har cocktaileffekten enbart skapat diskussioner, inga konkreta lagförändringar.

”Hur ska jag bli ren och fräsch, om jag inte använder de konventionella produkterna”, kanske du undrar? Inte alls svårt. Använd naturliga medel och gör dina produkter själv. Enklare, roligare och billigare än vad du tror – och fritt från ämnen som kan orsaka skada och i förlängningen problem med hälsan.

Kokosolja är en riktig näringsbomb, både till hud, hår och att äta.

När jag föreläser om hur man kan göra sina hud- och hårvårdsprodukter själv är en uppskattad del den där jag berättar vad jag själv använder för produkter. Jag tror att det är för att det bevisar hur rysligt enkelt och okomplicerat det kan vara att undvika de skadliga kemikaliebomberna. Jag är en stor vän av förenkling!

Ansiktsvatten, deodorant, schampo och ansiktrengöring, tillverkat av de naturliga råvarorna äppelcidervinäger, kokosolja och bikarbonat. Foto: Tia Jumbe

Här är recept på mina fyra hemmagjorda, superenkla favoritprodukter:

1. Deodorant

Bikarbonat är fantastiskt för att göra ren ugnen och rensa avlopp – men detta naturligt doftabsorberande pulver är också fenomenalt som deo. Blanda 0,5 dl med tillräckligt med vatten eller kokosolja för att det ska bli en kräm. Smörj in rena armhålor med krämen. Låt torka innan du tar på kläder.

För en extra touch av god doft kan du addera i 5-6 droppar valfri eterisk olja, särskilt bra i deodorant är citroneukalyptus, muskatellsalvia, palmarosa och tea tree då de är bakteriehämmande. Men det går även bra att ha lavendel, ros eller annan doft som du tycker om. 

2. Ansiktsrengöring

Massera in ren kokosolja i hela ansiktet. Blöt en liten frottéhandduk med ljummet vatten. Stryk i ett par omgångar försiktigt bort oljan, skölj handduken mellan varven. Det enda vi behöver rengöra från huden är det yttersta lagret smuts, damm och partiklar. Konventionella rengöringsprodukter är ofta alltför effektiva, och torkar ut huden.

Kokosolja är också mycket bra att smörja in kroppen med, och den ger även ett visst skydd mot solen.

Äppelcidervinäger är bra både till ansiktsvatten och hårskölj.

3. Ansiktsvatten

Äppelcidervinäger är antibakteriellt, och har ett lågt ph-värde, så att hudytan bibehålls sur och avskräckande för bakterier och virus. Eventuella småsår och finnar läker på nolltid. Blanda 1/3 äppelcidervinäger med 2/3 vatten så har du ett perfekt ansiktsvatten. Minska/öka mängden vinäger beroende på hudtyp. 

4. Schampo

Blanda 1 msk bikarbonat + 1 tsk honung + 3 dl varmt vatten – voila! Världens bästa schampo. Massera noggrant in i hela hårbotten, skölj ur lika ordentligt. Med detta schampo behöver du inte tvätta håret mer än var 5:e till var 7:e dag. Öka/minska mängden bikarbonat och honung beroende på hårtyp. 

Huden blir fräschare och håret blir friskt, starkt och vackert! Och dessutom garanterat giftfritt!

Efteråt kan man skölja håret med en blandning av 2 tsk äppelcidervinäger blandat med 2 dl vatten om man vill. Eftersom pH-värdet i hår och hårbotten ska vara svagt surt så passar äppelcidervinäger utmärkt som hårskölj. Det gör håret lätt att reda ut, löser upp beläggningar som lagt sig på håret, ger glans och hjälper också håret att locka sig (om man har lockar). Den starka vinägerlukten försvinner så fort håret torkat.
 
Det kan ta ett par månader för hud och hår att vänja sig av med de konventionella medlen, som torkar ur och bringar hud och hårbotten helt ur balans, men håll ut! Snart kommer huden och hårbotten att tacka dig. Huden blir fräschare och håret blir friskt, starkt och vackert! Och dessutom garanterat giftfritt!

Blir du sugen på att göra fler produkter för hud och hår själv, kanske även “riktiga” krämer och hårschampon/-balsam? I boken "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber" har jag samlat 81 recept för hemmagjord hudvård. 

Varmt lycka till!

Tia

Tia Jumbe. Foto: Camilla Lindqvist

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. Bland andra; "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den nyutkomna boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.  

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.