Tia Jumbe: 6 sätt att lindra din PMS
Författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist
Att ta det lugnare innan och under menstrautionen kan lindra din PMS. Foto: Jordan Bauer


Smärta i mage och ländrygg, humörsvängningar, svullen kropp och chokladsug. Perioden innan och under mens är inte alltid någon fest. Men tack och lov finns det saker du kan göra för att lindra besvären.

Lite smärta är vanligt under mensen, och ryggvärken och kramperna beror på att vata är ur balans just i området för reproduktionsorganen, tarmarna och nedre delen av ryggen. Men det finns några generella vanor som vi kan hålla oss till för att göra vår mens så lindrig och smidig som möjlig och normalisera flödet.

Gör mensen till en fin vecka, ta det lite lugnare och lite softare än vad du brukar, så kommer hela mensen att bli mindre bekymmersam! 

Ofta betraktar vi mensen som något nödvändigt ont, men generellt handlar det om att låta menstruationen vara en period då vi faktiskt tar lite extra hand om oss själva för att få så få negativa effekter som möjligt av den. Gör mensen till en fin vecka, ta det lite lugnare och lite softare än vad du brukar, så kommer hela mensen att bli mindre bekymmersam! Dessutom kan du följa tipsen här nedan.

6 tips som lindrar PMS


1. Balansera vata i kost och livsstil

Om du alltid har mycket PMS kan det vara ett tecken på att du har en vataobalans. Följ då råden här.

2. Drick mycket hett vatten 

Att dricka hett vatten var 30-60 minut under mensen minskar menskramper och reglerar mensflödet.

En regelbunden sömn är viktig för att mildra besvär med PMS. Foto: Claudio Scott

3. Ät och sov på regelbundna tider 

Att under hela månaden, alltså alltid, äta och sova på samma tider, balanserar vata och även vår månatliga rytm. Obalans i Apana vata, som alltså styr funktionerna i tarm, ländrygg, reproduktionsorgan, hamnar ofta i obalans av ett alltför oregelbundet leverne. 
 
4. Massage 

– Daglig oljemassage, så kallad abhyanga, rekommenderas också under hela månaden (utom vid själva mensen). Abhyanga med sesamolja grundar och balanserar vata. Fokusera ett par minuter extra på att massera området kring naveln medsols.

– Under mensen kan du massera området under naveln och ländryggen med varm sesamolja. Om du har ont: massera först och lägg sedan en varmvattenflaska mot området. Värme och olja är bra för att balansera vata.

5. Örter

Örter som kan rekommenderas för en balanserad menstruation och mindre PMS är:

Ashwaganda (indisk ginseng), som är generellt balanserande för vata.

Shatavari (kommer från sparrisroten), som traditionellt inom ayurveda har använts mot besvär vid menstruation och klimakteriet. 

6. Ät extra lättsmält på mensens första dag 

Att äta enbart flytande föda kan vara bra under mensens första dag, när matsmältningen är som svagast. Du kan äta soppor och teer, smoothies och juicer, dock inte kallare än rumstemp. Detta underlättar för matsmältningen och minskar svullenhet. Undvik väldigt sur, salt och stark mat, liksom fermenterad.

Lycka till!

Tia

referenser och tips:

– Jag läser just nu den fantastiskt fina boken "A Woman’s best Medicine. Health happiness and long life through Maharishi Ayurveda", av Nancy Lonsdorf, Veronica Butler och Melanie Brown, och där har jag bland annat hittat flera av ovanstående tips på hur vi kan lindra och mildra PMS.

– I veckans utgåva av Ayurveda i veckan AIV#18/2019 kan du läsa 8 tips för en smidigare och bekvämare menstruation. Dessa bör du följa för att lägga grunden till en balanserad menstruation. 

Tia Jumbe. Foto: Camilla Lindqvist

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. Bland andra; "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den nyutkomna boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.  


Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.