Tia Jumbe: 7 anledningar att använda rosenvatten dagligen
Författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist


Rosen är den mest romantiska blomman av alla, nära förknippad med kärlek och passion. Den vackra växten är också fenomenal för skönhetsvård. Här är 7 anledningar till att rosenvatten borde ingå i din dagliga skönhetsrutin.

Den vackra rosen har använts i tusentals år för sin läkande kraft. Det sägs till och med att världens första riktiga beauty queen Kleopatra i det gamla Egypten använde rosenvatten i sin skönhetsvård, och i stora delar av världen ingår rosenvatten som en självklar del av skönhetsvården.

Förutom att den rengör på djupet så håller den också både akne och fina linjer borta ...

Men användningsområdena för rosenvatten är betydligt fler. Rosenvatten, tillverkas genom att kronblad från rosor får dra i hett vatten, används också i matlagning och bakning (baklava, mm) och vid religiösa riter.

I min familj använder vi rosenvatten som ansiktsvatten, mellan rengöringen (som jag gör med hjälp av kokosolja) och ansiktsoljan (sesamolja med ett par droppar eterisk palmarosolja).

Rosenvatten har använts i skönhetsvården i tusentals år.

Det är en riktigt god idé att använda rosenvatten i hudvården. Förutom att den rengör på djupet så håller den också både akne och fina linjer borta, bland annat.

Använd rosenvatten dagligen!

Här är 7 anledningar att använda rosenvatten på huden varje dag:


1. Rosenvatten återfuktar huden och håller den fräsch.

2. Skyddar huden från förtidigt åldrande.

3. Behålla hudens pH-balans så att virus och bakterier inte trivs.

4. Har antiinflammatoriska egenskaper och kan lindra irriterad hud och akne.

5. Har antibakteriella egenskaper och hjälper till att läka småsår och ärr.

6. Rosenvatten har en sammandragande effekt och hjälper till att göra ren porerna.

7. Rosenvatten bidrar till att minska förekomsten av fina linjer, rynkor och mörka ringar under ögonen.
 

Förutom alla dessa fina egenskaper så ökar själva doften också ditt välmående. 

Du kan som jag gör använda rosenvattnet som det är, som ansiktsvatten, eller så kan du hälla i en sprayflaska och spraya på ansiktet då och då under dagen.


All kärlek,

Tia

Tia Jumbe. Foto: Camilla Lindqvist

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den nyutkomna boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.