Terrorgruppen IS besegrad i Syrien
SDF-styrkor i al-Baghuz. Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT-arkivbild


IS har besegrats i Syrien, skriver en talesperson för den kurdiskledda USA-stödda SDF-alliansen på Twitter.

Terrorgruppen ska ha fråntagits det som kallats IS sista fäste i landet.

"Syriens demokratiska styrkor (SDF) deklarerar härmed total eliminering av det så kallade kalifatet och ett 100-procentigt tillintetgörande av IS territorium. På denna unika dag högtidlighåller vi de tusentals martyrer som gjort segern möjlig", twittrar Mustafa Bali, talesperson för SDF.

USA:s president Donald Trump sade redan i går att IS besegrats. SDF sade då att strider fortfarande pågick i al-Baghuz, som beskrivits som IS sista fäste i landet.

Visade karta

Vid en pressträff visade Trump upp kartor för att illustrera hur syriska områden under IS-kontroll krympt under den tid han varit USA:s president, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Här är IS på valdagen och här är IS just nu, sade han, medan han visade upp en karta full med röda områden och prickar, samt en utan.

Offensiven mot al-Baghuz inleddes den 9 februari och SDF har återkommande meddelat att en seger närmar sig. Det har dock dröjt, inte minst med anledning av evakueringen av tiotusentals civila.

Finns kvar

Trots att IS nu uppges ha besegrats i det så kallade kalifatets sista fäste utgör terrororganisationen ändå ett hot. En del av dess anhängare håller fortfarande till i de centrala och svåråtkomliga delarna av den syriska öknen medan andra håller sig under radarn i Irak, där de slår till genom plötsliga skjutningar och kidnappningar.

IS-anhängarna kan utan problem hålla sig undan, och försöka smälta in bland massorna, enligt John Spencer, forskare vid amerikanska Modern War Institute.

– De är inte försvunna, och de kommer inte att försvinna, säger han till nyhetsbyrån AFP.

USA har tidigare sagt att man tror att gruppens ledare, Abu Bakr al-Baghdadi, befinner sig i Irak.

I december drevs IS ut ur den sydostliga staden Hajin, som benämnts som terrorrörelsens sista urbana fäste i Syrien. Offensiven i Hajin inleddes i september.

(TT)

Fakta

Slaget om al-Baghuz

(TT)

De kurdiskarabiska Syriska demokratiska styrkorna (SDF) leds av den kurdiska YPG-milisen, och stöds av den USA-ledda internationella koalitionen mot IS.

I veckor har de stridit mot terrorgruppen IS, som belägrat en liten ficka i staden al-Baghuz intill floden Eufrat, som rinner genom Syrien och Irak. Området utgjorde IS sista territorium i Syrien. Terrorgruppen har tidigare kontrollerat ett område lika stort som Storbritannien, som de kallade sitt "kalifat".

Den 12 mars hävdade en talesperson för SDF-milisen att "slutet närmar sig för IS", och att bara ett hundratal IS-anhängare fortsätter att strida inifrån al-Baghuz. Ändå har offensiven tagit längre tid än man först trott på grund av den höga närvaron civila och kvinnor och barn som befinner sig i området, och som SDF-alliansen velat evakuera.