IS-terroristen Michael Skråmo uppges vara död
IS-terroristen Michael Skråmo uppges vara död. Foto: Skärmdump/Youtube


Tidigare har medier rapporterat om att den ökände IS-terroristen Michael Skråmo har gripits i Syrien. Nu uppger den engelska tv-kanalen ITV att han är död.

I en intervju med ITV säger hans mor och syster att de är desperata att få hem hans sju barn. Under torsdagen fick de beskedet att han avled i byn al-Baghuz i östra Syrien. Det är dock oklart vem som har gett dem beskedet.

Den svenske YPG-soldaten Jesper Söder har tidigare bekräftat att Skråmo är gripen. Men nu skriver han på sin Facebook-sida att IS-medlemmen har dött.

”Skråmo ska ha skadats i strid. Han ska haft kontakt med sina nära och kära efter skadan. Men ska ha dött av skadorna under tisdagen.”

Skråmos fru Amanda Gonzales dog för några månader sedan i samband med ett bombanfall, enligt webbsajten Doku.

Han är känd för sitt missionerande och genom sina videoklipp för att locka andra att resa till Syrien för att strida med IS. Från Syrien har han bedrivit propaganda och även uppmanat till terroristattacker i Sverige.

– Han har varit med ganska länge. Han åkte till Syrien 2014 och har deltagit aktivt och varit väldigt publik i IS-propagandakanaler, säger terrorexperten Magnus Ranstorp till nyhetsbyrån TT.

På torsdagen rapporterade medier att upptrappade eldväxlingar sker mellan den kurdisk-arabiska SDF-alliansen och terrororganisationen IS. Samtidigt uppges att hundratals jihadister har gett upp.

SDF-alliansen uppger att totalt 112 IS-anhängare har dött i eldväxlingar den senaste veckan och att man samtidigt har gjort viktiga landvinningar i striderna.