Svenska världstjärnan Avicii dog i Oman – blev bara 28 år
DJ Avicii vid iHeartRadio Music Awards i Los Angeles 2014. Foto: Jason Merritt/Getty Images for Clear Channel


På fredagen påträffades Tim Bergling, som gick under artistnamnet ”Avicii”, död i Oman på arabiska halvön där han befann sig. Den svenska musikern blev 28 år.

Meddelandet kom från artistens presskontakt Ebba Lindqvist på fredagkvällen, utan ytterligare information. 

”Familjen är förkrossad och vi ber er att visa hänsyn och lämna dem ifred i denna svåra tid. Inga fler uttalanden kommer att göras,” skrev hon.

Avicii har ansetts vara en av världens bästa discjockeys. Hans genombrott kom med världshiten ”Levels” som vann priset Årets låt på Grammisgalan 2011. Han är också känd för låten ”Wake Me Up”, som blev den mest spelade låten på Spotify någonsin med 200 miljoner spelningar i hela världen.

Han har samarbetat med stora namn som Robbie Williams och Madonna. Madonna postade en bild på dem båda tillsammans och skriver på Twitter: ”Så tragiskt. Adjö kära, rara Tim. Gick bort för tidigt.”

Enligt New York Times befann sig Bergling i Oman för att hälsa på vänner. Hotellet som han bodde på, Muscat Hills Resort, lade upp ett foto på stjärnan på Instagram ett par dagar innan dödsfallet, och tackade honom för besöket.

Foto: Skärmavbild av hotellets Instagram

När de fick kännedom om dödsfallet lade de upp ytterligare ett inlägg. De skriver att de av sekretesskäl inte kan ge någon information om det inträffade, men berättar att han var ”extremt vänlig” mot all personal.

”Avicii verkade definitivt vara vid gott mod medan han njöt av vistelsen och han var också mycket vänlig mot alla,” skriver hotellet på Instagram.

Foto: Skärmavbild av hotellets Instagram

Enligt uppgifter som sprids i media känner polisen i Oman till vad som har hänt, men att de inte kan dela med sig av informationen. De misstänker dock inte att något brott ligger bakom.

Avicii slutade turnera 2016 på grund av hälsoproblem. Ett par år tidigare hade han låtit operera bort både gallblåsan och blindtarmen och hade rasat i vikt, berättade han i en intervju med Billboard. Han fortsatte dock att producera musik.

Idolvinnaren Chris Kläfford hyllade den framlidne artisten med en tolkning av låten ”Wake Me Up” på TV4. Här kan du se inspelningen: