Svenska sevärdheter: Hisnande Slåttdalsskrevan – som tagen ur Ronja Rövardotter
Bergssidorna i Slåttdalsskrevan på Höga Kusten är 30-40 meter höga. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times


I Skuleskogens naturreservat på Höga Kusten finns den imponerande Slåttdalsskrevan. En tur genom skogen och upp på berget ger dig själv eller familjen en fin upplevelse med trolsk skog och vacker utsikt.

Det sägs att det var över Slåttdalsskrevan i ångermanländska Skuleskogen som Ronja och Birk hoppade i filmen Ronja Rövardotter. Skrevan i Slåttdalsberget är sju meter bred och den är djup – 30-40 meter. Det kittlar i magen när man tänker på hur någon skulle kunna hoppa från den ena sidan till den andra. Kan det verkligen vara fysiskt möjligt?

Nej, det var inte här som filmen spelades in. Stora delar förlades till Sörknatten, ett berg i Dalsland, och det verkliga Helvetesgapet lär bara vara några meter djupt och finnas i Sörknattens naturreservat.

Däremot finns det många historier om bergstroll i Skuleskogen. Man trodde att trollen retade och skrämde upp folk för att hålla dem borta från berget, där trollen höll till. Skogen påminner på många håll om urskog med sina gamla multnande rotvältor och skägglav som hänger från träden. Här kan tankarna lätt vandra till sagorna i ”Bland Tomtar och Troll” och John Bauers kända konstverk.

"Nå, hur är det med aptiten fortsatte trollmor". John Bauers illustration till Walter Stenströms "Pojken och trollen eller Äventyret" ur "Bland Tomtar och Troll", 1915.

Slåttdalsskrevan

I Skuleskogens naturreservat finns flera mils vandringsleder och sex övernattningsstugor. Den mest spektakulära platsen är den 200 meter långa Slåttdalsskrevan. Hit kan man ta sig på olika stigar, där de kortaste går från Entré Syd (3,5 km) och Entré Nord (4,1 km). Även om vandringen bitvis är krävande så är detta en spännande tur även för barn.

Att gå igenom bergsskrevan omgiven av de höga väggarna ger en hisnande känsla. Väl uppe på berget har man en vacker utsikt över världsarvet Höga Kusten och Bottenhavet.

Utsikt från Slåttdalsberget. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Slåttdalsberget består av nordingrågranit och skrevan är en före detta diabasgång. Enligt geologer trängde magma upp från jordens inre för 1200 miljoner år sedan. Den stelnade och har så småningom vittrat bort. Med tiden har skrevan rensats ut.

Flera arter av skägglav finns i skogen. En raritet är den rödlistade arten långskägg, som kan bli flera meter lång och hittas på äldre granar i nordsluttningar. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Ta sig hit

Skuleskogen ligger invid E4:an 13 mil söder om Umeå och 12 mil norr om Sundsvall. Hit kan man ta sig med bil eller buss. Skyltning visar vägen till de tre entréerna. För den norra entrén svänger man in mot byn Näske. Vill man övernatta i reservatet kan man antingen tälta eller använda någon av övernattningsstugorna. Men man ska komma ihåg att området är populärt på helgerna och att det är först till kvarn som gäller.

Vattnet i bäckar och tjärnar i reservatet är drickbart, men det rekommenderas att först koka det. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Det finns fler spännande bergsklyftor i Sverige som är värda ett besök. Bland annat finns Vetteberget i Fjällbacka, Bohuslän, med den imponerande Kungsklyftan. Den här platsen har däremot en koppling till Ronja Rövardotter, då den fick utgöra Vargklämman, där rövarna höll vakt mot inkräktare.

I Åsele och Örnsköldsviks kommun hittar man naturreservatet Stockholmsgata med sin 1,5 kilometer långa isälvskanjon. Platsen kan ha uppkallats efter de trånga gränderna i Stockholms Gamla stan. Kanjonen tros ha bildats för 9 400 år sedan av en isälv som gröpte ur urberget. Naturreservatet bjuder också på bland annat jättegrytor och sällsynta lavar. 

Flatruet i Härjedalen finns de storslagna Evagraven, som också kallas Evig- eller Evengraven, och Fiskhålsgraven.

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.