Sevärt i Norge: Preikestolen är klippan som hamnade i Indien
Utsikten från Preikestolen är svårslagen.


Efter ett par timmars vandring når man den kända utkikspunkten i södra Norge, med spektakulär vy över Lysefjorden. Platsen står på mångas lista över besöksmål man vill till i livet, men hur hamnade klippan i Indien?

Varje år besöker runt 200 000 turister Predikstolen, eller Preikestolen som den heter på norska, och antalet besökare verkar öka stadigt; 2017 var det över 300 000. Utsiktsplatsen över Lysefjorden i närheten av Stavanger, är en av de mest välkända i Norge. Vandringen på totalt 8 km tar ungefär fyra  timmar tur och retur och även om det krävs en del ansträngning så syns både barn och pensionärer på sträckan.

Preikestolen i Norge. Foto: Radeczko

Den utskjutande klippan bjuder på en storslagen utsikt 604 meter över fjorden och även om det finns risk för olyckor så har det inte skett och norska myndigheter har beslutat att inte sätta upp säkerhetsstängsel.

Tom Cruise

I augusti förra året fick Preikestolen mycket uppmärksamhet i media tack vare premiären av actionfilmen ”Mission: Impossible – Fallout” där Tom Cruise gör en scen vid Preikestolen. Norska filminstitutet satsade sex miljoner norska kronor på den amerikanska filmproduktionen för att ytterligare sätta Norge som turistmål på kartan och därför blev det en viss besvikelse att regissören förlade filmens handling till Kashmir i Indien.

I fyra minuter på slutet visas den norska scenen och för att uppmärksamma var den verkligen är inspelad anordnades en förpremiär av filmen ute på Preikestolen. Nära 2 000 besökare var där och bland annat flög den norska turistbranschen in internationell media i hopp om att få extra ljus på besöksmålet och Norge.

Inför besöket

Platsen är populär och vill man komma en tid när det är färre besökare så är det på morgonen och närmare kvällen som gäller, vilket syns i Espen Mills video där bilder från ett dygn kortats ner till knappt fyra minuter.

Preikestolen ligger i Rogalands fylke i södra Norge, 25 km från Stavanger. För att vandra till Preikestolen startar man vid parkeringen vid Preikestolen Fjellstue. Bra skor att vandra i rekommenderas, liksom en vind- och vattentät jacka; det brukar vara kallare där uppe än på parkeringen. Se till att ha med vatten och något att äta för att orka både fram och tillbaka. Planerar man för en vandring för att se soluppgång eller solnedgång är det klokt att även ta med en pannlampa och batterier så att det räcker.

I trakten finns även den kända klippan Trolltunga, som är värt ett besök, samt mindre kända vandringsturer på en dag eller flera, med vacker utsikt.

Vandringen till Trolltunga är av det mer krävande slaget, men får sin belöning. Foto: CC BY 3.0

Mer besöksinformation om Preikestolen finns här.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.