Förra veckan blockerade Svenska Institutet 14 000 följare från att interagera på Twitter-kontot @sweden. Både journalister och riksdagsledamöter blockerades, vilket ledde till stark kritik från framförallt Twitter-användare.
SI har bett de som felaktigt blockerats om ursäkt och kommer att utreda frågan.
”Många har hört av sig till SI och varit upprörda över att de blockerats från @sweden på felaktiga grunder. Vi behöver ta ett steg tillbaka för att närmare granska förutsättningarna för att blockera, säger Jenny Ljung, chef för enheten för Sverigekommunikation på SI, i ett pressmeddelande.
Journalisten Christian Palme har anmält SI:s agerande till Justitieombudsmannen. "Registret är en upprättad allmän handling vid myndigheten och består av en lista över twitterkonton som blockerats på grundval av bl.a. politiska sympatier", står det i anmälan på Palmes blogg.
Nils Funcke anser att det rör sig om åsiktsregistrering och ser allvarligt på det hela.
– Det kan inte sluta med att myndigheten korrigerar sig och ber om ursäkt. Det här kan bara inte sopas under mattan. Jag tycker att en oberoende instans, till exempel JO, borde gå in och göra en principiell bedömning om myndigheter får göra på det här sättet, säger Funche till SvD.se.