Studie: TV sänder 150 gånger mer negativt om Trump än om Biden i USA

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden (vä) talar med journalister i Wilmington, USA den 13 augusti 2020. Foto: Mandel Ngan/AFP via Getty Images. President Donald Trump (hö) på gräsmattan utanför Vita huset den 27 juni 2018. Foto: Samira Bouaou/Epoch Times


Enligt en ny studie sänder amerikanska TV-nyheter en uppsjö av negativ rapportering om USA:s president Donald Trump. Samtidigt ignorerar de i princip demokraternas presidentkandidat Joe Biden.

I samband med kampanjerna inför USA:s presidentval senare i höst har NewsBusters, ett projekt inom medieövervakaren Media Research Center, analyserat kvällsnyheterna på de amerikanska TV-stationerna ABC, CBS och NBC, från den 1 juni fram till den 31 juli. De fann att programmen sände 512 minuter om Trump, nio gånger mer än de 58 minuter som de ägnade åt Biden.

Men den extra sändningstiden var nästan uteslutande negativ mot Trump.

Medieanalytikerna fann att 634 av 668 bedömda uttalanden om presidenten var negativa, jämfört med 4 av 12 om Biden.

– Det visar på nyhetsmedier som är trötta på att vara domare, de vill vara en spelare. De vill hellre själva vara i opposition till Donald Trump än låta Joe Biden göra jobbet, säger Rich Noyes, forskningschef på Media Research Center till Epoch Times

ABC News, NBC News och CBS News har inte svarat på en förfrågan om en kommentar om studien.

Under en normal kampanjsäsong ägnar medierna tid åt båda presidentkandidaterna. Den ojämna fördelningen beror delvis på att Biden inte hållit några kampanjevent på månader på grund av covid-19-pandemin, säger Noyes. Men den tidigare vicepresidenten håller fortfarande dagliga tal, lägger fram planer på vad han kommer att göra om han blir vald, och anklagas för skandaler, bland annat för sexuella övergrepp.

Media förbrukar sin trovärdighet

Fyrtio procent, eller 23,5 minuter, av den Biden-fokuserade mediebevakningen handlade om Bidens kritik mot Trump, samtidigt som endast 0,25 procent, eller 88 sekunder, av den Trump-fokuserade mediebevakningen återgav Trumps kritik mot Biden. 

– Det är som om de inte litar på att allmänheten ska kunna ta rätt beslut om de får höra båda sidorna. De förbrukar all sin trovärdighet som journalister och visar att de är partiska aktörer, säger Noyes.

Studien innehåller tydliga värderande uttalanden om Trump och Biden från reportrar, nyhetsankare och icke-partiska källor såsom experter och väljare. Den inkluderar inte värderingar eller kommentarer från partiska källor eller neutrala uttalanden.

Trump har ofta sagt att många reportrar är emot honom.

– Min största motståndare är inte Biden, det är inte demokraterna, det är de korrupta medierna. Vi har en korrupt media i det här landet som inte liknar något vi sett tidigare”, sade Trump i en telefonintervju med ”Fox & Friends” på måndagen.

På en fråga om varför han driver sin kampanj under demokraternas nationella konvent säger Trump att han inte har något val på grund av medierna.

– Och vi har en kille som inte kommer ut ur källaren, och media skyddar honom, sade han, och tillade senare:

– De ställer frågor till mig och jag ser elden som brinner i deras ögon, och jag tittade på några av dem – jag sade, wow, hur kan ni ha så mycket hat?

Biden har bara hållit en handfull presskonferenser sedan han isolerade sig i hemmet i mars, en isolering som han bröt över sommaren. Han och hans nyutnämnda vicepresidentkandidat, Kamala Harris, har bara tagit emot två frågor under event sedan utnämningen den 11 augusti. 

Bidens kampanjteam har inte svarat på förfrågningar, inklusive frågor om när paret kommer att hålla en legitim presskonferens.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.