Statens underskott ligger på 71 miljarder kronor
Saldot i statens budget för det första halvåret visar ett underskott på 71 miljarder kronor. Foto: Epoch Times-arkivbild


Saldot i statens budget för det första halvåret visar ett underskott på 71,4 miljarder kronor, enligt en sammanställning som Ekonomistyrningsverket har gjort.

Det rör sig om en skillnad på 170 miljarder kronor i jämförelse med motsvarande period 2019. Då hade staten ett överskott på 98,6 miljarder kronor.

Under juni blev det på saldot ett underskott på 56,5 miljarder kronor. Det är 31,7 miljarder kronor högre än underskottet i jämförelse med motsvarande period förra året.

Totalt fick staten i juni in 43,2 miljarder kronor i inkomster, vilket är 17,4 miljarder kronor (28,7 procent) lägre än motsvarande period 2019.

Orsaken till att staten har fått in lägre skatteinkomster beror främst på den pågående pandemin som ”har haft en dämpande effekt på efterfrågan och sysselsättningen”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Totalt uppgick statens utgifter i juni till 99,7 miljarder kronor. Det är 14,3 miljarder kronor högre än motsvarande period förra året.

Orsaken till de höga utgifterna har till stor del att göra med att man varit tvungen att vidta åtgärder för att dämpa den pågående pandemins effekter vad gäller företag och sysselsättning.

Samtidigt blev också EU-avgiften 3 miljarder kronor högre, då den Europeiska unionen bland annat antog två ändringsbudgetar för att kunna vidta åtgärder på grund av pandemin, konstaterar Ekonomistyrningsverket.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.