Specialtränade hundar räddar noshörningar från tjuvjägare


I Sydafrika har 45 noshörningar räddats från att bli tjuvjägarnas byte av specialutbildade tjänstehundar. Hundarna, som kan vara av olika raser, börjar träningen att spåra upp tjuvjägare redan som små valpar.

Johan van Straaten, från Southern African Wildlife College i Kruger nationalpark i Sydafrika, ansvarar för valparnas utbildning att skydda utrotningshotade djur från tjuvjägare. Projektet med specialutbildade tjuvjaktshundar har varit igång sedan februari 2018.

”Uppgifter tyder på att vi hindrat uppskattningsvis 45 noshörningar från att dödas sedan vi börjat arbeta med lösa spårhundar”, sade han, enligt uppgift från Bored Panda.

Enligt van Straaten, har de områden där hundarna arbetat lyckas rädda omkring 68 procent jämfört med 3 till 5 procent i områden där man inte haft hundar till hjälp. Så det här projektet kan ha stor betydelse för att skydda landets vilda djur.

Hundförare Precious Malapane med en valp som tränas för att spåra upp tjuvjägare i Southern Africas Wildlife College i Kruger nationalpark. Foto: Caters News

”Spelvändningen kom med de lösa spårhundarna som kan spåra mycket snabbare än en människa, i en terräng där även den bästa mänskliga spårare skulle tappa spåret”, sade van Straaten.

Träningen av hundarna börjar redan när de är små valpar, och de kan vara av olika raser från blodhundar till beagles. Redan när de är nyfödda börjar socialiseringen och träningen. De får lära sig grundläggande lydnad, spåra och ge skall mot personer som gömmer sig i träden.

Även om några valpar verkar redo att börja jobba tidigt vill hundutbildarna säkerställa att de är redo och har genomgått hela processen. ”Vid sex månaders ålder blir träningen lite mer formell – de har den nödvändiga kunskaperna för att göra jobbet men är inte tillräckligt mogna för att kunna hantera pressen under en riktig operation. Lite beroende på olika faktorer brukar hundarna kunna tas i tjänst vid omkring 18 månaders ålder,” berättade van Straaten.

En av SAWC: s hundar som är specialutbildad att spåra tjuvjägare. Foto: Caters News

Sean Viljoen, fotograf från Kapstaden i Sydafrika, har tagit bilderna på hundarna som arbetar i Kruger nationalpark. Enligt honom är tjänstehundarnas arbete avgörande för Sydafrikas vilda djur och biologiska mångfald. Särskilt noshörningen som är hårt drabbad av tjuvjägare. Närmare 80 procent av världens noshörningar lever i Sydafrika, uppger han enligt The Daily Mail.

Hundförare Johan van Straaten släpper hundarna för dagens arbetspass. Foto: Carter News

Världsnaturfonden, WWF, har klassat den afrikanska noshörningen som ”akut hotad” . Det finns bara cirka 5 200 individer kvar i vilt tillstånd. På WWF:s hemsida står att noshörningen måste skyddas eftersom de spelar en avgörande roll för sin naturliga miljö. Insatser för att bevara dem är viktigt för det afrikanska ekosystemet och människor som lever där. Genom att skydda noshörningen skyddar vi deras miljö, vilket är viktigt för både människor och djur i kommande generationer, skriver WWF.

Trots att det finns så få noshörningar kvar är det sorgligt nog människor som är anledningen till att de här fantastiska varelserna är på väg mot utrotning. Under det senaste tio åren har över 8 000 noshörningar gått förlorade på grund av tjuvjägare, vilket gör landet till det hårdast drabbade av tjuvjakt, enligt Viljoen.

Specialutbildade tjänstehundar arbetar i Kruger nationalpark. Foto: Carters News

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.