Soros-organisation donerar två miljarder till stöd för etnisk rättvisa
Finansmannen George Soros deltar i European Roma Institute for Arts and Culture (ERIAC) vid tyska utrikesdepartementet den 8 juni 2017 i Berlin. Foto: Sean Gallup/Getty Images


Open Society Foundations, som grundades av finansmannen George Soros, donerar två miljarder kronor till organisationer som jobbar för etnisk rättvisa i USA.

I ett pressmeddelande på måndagen meddelade organisationen Open Society Foundations att man totalt investerar 220 miljoner amerikanska dollar i olika organisationer runt om i landet.

I ett annat meddelande skriver man att pengarna kommer att gå till olika grupper i samhället för att ”stödja tydliga nya anti-rasistiska program i amerikanska städer och hjälpa förstagångsaktivister att fortsätta vara engagerade”.

En stor del av summan, 150 miljoner dollar, kommer under en femårsperiod att gå till olika specifika grupper som Black Voters Matter Fund och Repairers of the Breach.

– Det är nu angeläget att vidta tydliga åtgärder för att ta itu med etnisk orättvisa i Amerika, säger Alex Soros, George Soros son och ordförande för Open Society Foundations.

Han tillägger att man ”håller med om att det pågår en kamp för att nedmontera systematisk rasism” som är ”inbäddat på varje myndighetsnivå och i vårt rättsväsende och juridiska system”.

I slutet av maj avled den svarte mannen George Floyd efter polisvåld i Minneapolis i USA, vilket ledde till protester runt om i landet och som samtidigt mynnade ut i upplopp och plundring i flera städer.  

Det ledde senare till att man motiverades till att införa polisreformer och vidta andra åtgärder för att få bukt med rasism, något som justitieminister William Barr säger har pågått i åratal. Han avfärdar dock föreställningen om att USA:s institutioner är systematiskt rasistiska.

– Jag tror att vi sedan 1960 har varit i fas med att reformera våra institutioner och försäkra att vi är i synk med våra lagar, sade han i juni.

Han säger dock att han fortfarande tror att det finns rasism i USA, ”men jag anser inte att polisen och rättsväsendet är systematiskt rasistiskt”.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.