loading


Färsk kyckling kan innehålla campylobacter. Foto: Poppe, Cornelius 
Färsk kyckling kan innehålla campylobacter. Foto: Poppe, Cornelius 
Inrikes

Smittskyddsläkare: "Ät inte färsk kyckling"

Epoch Times

Smittskyddsläkaren i Region Gävleborg, Signar Mäkitalo, uppmanar nu folk att inte äta färsk kyckling. På kort tid har antalet svenskar som blivit svårt sjuka ökat kraftigt.

"Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling för att minska risken att insjukna i Campylobacterinfektion". Så skriver Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg, i ett kommande pressmeddelande.

- Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen, säger Signar Mäkitalo till TT.

På kort tid har antalet insjuknade ökat kraftigt, samtidigt som myndigheterna inte vidtagit några speciella åtgärder. I stället säger man att det är upp till branschen att lösa problemen, något den inte lyckats med.

- Jag tycker inte att man ska använda svenska befolkningen som en måttstock om vissa åtgärder har effekt eller inte, säger Signar Mäkitalo.

Enligt Mäkitalo kan man bli "rejält sjuk" av campylobacter.

- Man kan få hög feber, blodig avföring och väldiga magsmärtor. I efterförloppet kan man även drabbas av ledbesvär och om man har otur kan man drabbas av blodförgiftning, säger han.

Om man ändå äter färsk kyckling måste den tillagas väl.

- Man måste vara extremt noggrann, säger Signar Mäkitalo.

(TT)


Camplylobacter

Campylobacter är tarmbakterier. De förekommer hos många djur, framför allt fågel.
Bakterien utsöndras med avföringen hos människor och djur. Sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och vatten.
Inkubationstiden är vanligen ett till tre dygn, men kan vara upp till tio dygn.
De flesta insjuknar akut med diarréer, som emellanåt är blodblandade, samt med magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading


Färsk kyckling kan innehålla campylobacter. Foto: Poppe, Cornelius 
Färsk kyckling kan innehålla campylobacter. Foto: Poppe, Cornelius 
Inrikes

Smittskyddsläkare: "Ät inte färsk kyckling"

Epoch Times

Smittskyddsläkaren i Region Gävleborg, Signar Mäkitalo, uppmanar nu folk att inte äta färsk kyckling. På kort tid har antalet svenskar som blivit svårt sjuka ökat kraftigt.

"Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling för att minska risken att insjukna i Campylobacterinfektion". Så skriver Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg, i ett kommande pressmeddelande.

- Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen, säger Signar Mäkitalo till TT.

På kort tid har antalet insjuknade ökat kraftigt, samtidigt som myndigheterna inte vidtagit några speciella åtgärder. I stället säger man att det är upp till branschen att lösa problemen, något den inte lyckats med.

- Jag tycker inte att man ska använda svenska befolkningen som en måttstock om vissa åtgärder har effekt eller inte, säger Signar Mäkitalo.

Enligt Mäkitalo kan man bli "rejält sjuk" av campylobacter.

- Man kan få hög feber, blodig avföring och väldiga magsmärtor. I efterförloppet kan man även drabbas av ledbesvär och om man har otur kan man drabbas av blodförgiftning, säger han.

Om man ändå äter färsk kyckling måste den tillagas väl.

- Man måste vara extremt noggrann, säger Signar Mäkitalo.

(TT)


Camplylobacter

Campylobacter är tarmbakterier. De förekommer hos många djur, framför allt fågel.
Bakterien utsöndras med avföringen hos människor och djur. Sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och vatten.
Inkubationstiden är vanligen ett till tre dygn, men kan vara upp till tio dygn.
De flesta insjuknar akut med diarréer, som emellanåt är blodblandade, samt med magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024