Slutligt ja till nya upphovsrättsregler på internet
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) ville rösta ja till EU:s nya upphovsrättsregler, men tvingades att ändra sig efter att ha blivit nedröstad i riksdagens EU-nämnd. Foto: Susanna Pettersson Öste/TT-arkivbild


EU:s nya upphovsrättsregler på nätet har nu slutligen röstats igenom.

Sveriges vändning i sista stund spelade ingen roll när ministerrådet röstade i Luxemburg.

Med siffrorna 19–6 fick "direktivet om upphovsrätten på den digitala inre marknaden" sitt slutliga klartecken från EU-länderna.

De sex nej-länderna i omröstningen var Italien, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Sverige och Finland.

Belgien, Estland och Slovenien lade ner sina röster.

Förändringarna har väckt het debatt under det senaste året, men har nu ändå godkänts av både EU-parlamentet och EU:s ministerråd.

Regeländringarna är till för att modernisera lagstiftning som inte hängt med i de senaste årens snabba tekniska utveckling och samtidigt ge starkare rättigheter till författare, fotografer och konstnärer.

Motståndarna tycker dock att lagstiftarna gått alltför långt och oroar sig för vad man kallar länkskatter och behovet av uppladdningsfilter.

En viss ovisshet levde vidare in i det sista sedan Sverige och Estland bestämt sig för att inte längre säga ja till förslaget. Ländernas nej räckte ändå inte för att stoppa de nya reglerna, sedan Tyskland i sista stund valt att ge tummen upp.

Tyskland gör dock ett uttalande till protokollet om att man är kritisk mot delar av förslaget.

(Wiktor Nummelin/TT)

Fakta

Striden om upphovsrätten

(TT)

EU-kommissionen lade i september 2016 fram ett förslag till moderniserade upphovsrättsregler för att anpassa dem till den digitala utveckling som skett sedan tidigare regler infördes från början av 00-talet.

Förslaget har dock varit stark omdiskuterat, inte minst på grund av dess skrivningar om ersättning vid länkning (i förslagets artikel 11, numer omdöpt till artikel 15) och hur uppladdning av otillåtet material ska stävjas (artikel 13, numer omdöpt till artikel 17), vilket fått kritikerna att tala om "länkskatt" och att plattformar kan behöva införa uppladdningsfilter.

I februari nådde dock EU-parlamentet och EU:s medlemsländer fram till en kompromiss som nu formellt godkänts av både parter. Parlamentet röstade ja med 348 röster mot 274 i slutet av mars, medan medlemsländerna sade ja med 19 mot 6 på måndagen.