Het kamp om upphovsrätten på nätet
Demonstranter i Stuttgart oroas för internets framtid om EU:s nya upphovsrättsregler går igenom. Foto: Sebastian Gollnow/dpa/AP/TT-arkivbild


Slutspurten är här i kampen om nya upphovsrättsregler på nätet.

Tuffa ord väntar när EU-parlamentet i dag debatterar och röstar om regler som fått anhängare och motståndare att gräla i flera år.

I ena ringhörnan står främst internetaktivister tillsammans med några av de största nätbjässarna inom sociala medier.

I den andra står konstnärer och skribenter – men också stora förlag och tidningshus.

Deras kamp står om de nya uppdaterade regler kring upphovsrätten på nätet som EU vill få till för att modernisera lagstiftning som inte hängt med i de senaste årens snabba utveckling.

Motståndarna tycker dock att lagstiftarna nu går alltför långt och oroar sig för vad man kallar för länkskatter och behovet av uppladdningsfilter.

Anhängarna ser de nya reglerna som en efterlängtad chans att stärka upphovsrättsinnehavarnas ställning.

För och emot

Debatten om direktivet har pågått även långt bortom politikernas mötesrum. I Tyskland demonstrerade över 100 000 människor runt om i landet under helgen mot de nya reglerna.

"Rädda internet!" stod det exempelvis på plakaten i Berlin, München, Leipzig och andra städer.

I Polen kontrade landets tidningar i går med tomma förstasidor för att varna för konsekvenserna av ett nej.

"Kreatörer får inte tillräcklig ersättning för spridandet av sina verk på internet. De lever ofta i verklig fattigdom eller lämnar sitt yrke", förklarades i ett manifest från bland andra tidningarna Rzeczpospolita och Gazeta Wyborcza.

M mot S

De flesta svenska EU-parlamentsledamöterna har varit skeptiska till förändringarna och väntas i dag rösta nej.

"Illa utformat och riskerar att hämma innovation och tvärtemot syftet minska kultur- och informationsutbudet på internet", säger exempelvis Gunnar Hökmark (M) i ett uttalande.

Några av socialdemokraterna går dock mot strömmen.

– Det är viktigt att stärka rättighetsinnehavarna. Vi har analyserat det här väldigt noga, vi har ställt alla viktiga frågor, vi har talat med jurister om det här. Och med alla dessa samlade försäkringar tycker jag att vi kan rösta ja, säger Jytte Guteland (S) till TT.

Infekterat

Striden har varit minst sagt infekterad.

Den EU-parlamentsledamot som är ansvarig för parlamentets arbete med förslaget, tyske CDU-politikern Axel Voss, har mordhotats. Hans partikamrat Daniel Caspary har i sin tur anklagat amerikanska nätjättar för att ha "köpt" demonstranter med hjälp av pengar.

– Det har varit en hetare debatt än vanligt, ja, konstaterar Jytte Guteland.

Dagens debatt i Strasbourg inleds klockan 9. Omröstningen beräknas ske runt 12.30.

(Wiktor Nummelin/TT)

Fakta

Striden om upphovsrätten

(TT)

EU-kommissionen lade i september 2016 fram ett förslag till moderniserade upphovsrättsregler för att anpassa dem till den digitala utveckling som skett sedan tidigare regler infördes från början av 00-talet.

Förslaget har dock varit stark omdiskuterat, inte minst på grund av dess skrivningar om ersättning vid länkning (i förslagets artikel 11) och hur uppladdning av otillåtet material ska stävjas (artikel 13, numer omdöpt till artikel 17), vilket fått kritikerna att tala om "länkskatt" och att plattformar kan behöva införa uppladdningsfilter.

Dagens omröstning ska slå fast den kompromiss som EU-parlamentets förhandlare har enats om med EU:s medlemsländer. Parlamentet kan välja mellan att godkänna förslaget, föreslå ändringar – vilket i så fall innebär nya förhandlingar – eller helt avslå det. Om det blir ett klartecken går frågan vidare till att slås fast definitivt av EU:s medlemsländer, troligtvis den 9 april.