Slovenien arresterar två misstänkta "sovande agenter"

Sloveniens underrättelse- och säkerhetstjänst, Sova, arresterade i slutet av 2022, två misstänkta ryska agenter, som förmodas ha verkat i Ljubljana under falsk identitet. Foto: JURE MAKOVEC/AFP via Getty Images


Den Slovenska underrättelse- och säkerhetsmyndigheten (SOVA) har i Ljubljana, Slovenien, har anhållit två utlänningar, misstänkta för spioneri för Rysslands räkning. 

De två misstänkta spionerna greps av SOVA, i samarbete med Centralkriminalpolisen, på ett hyrt kontor i en kontorsbyggnad i Ljubljana, som utåt sätt ägnade sig åt fastighetsförmedling och antikviteter. 

Förundersökningen mot de två individerna, som förmodas vara ryska medborgare som har antagit falska utländska identiteter, inleddes i slutet av förra året, och den 5 december 2022 hänvisades de båda till utredningsenheten vid Ljubljanas tingsrätt för spioneribrott. 

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!