Slöjdblogg: Elevarbeten

Anteckningsbok med orienteringstema. Elevarbete årskurs 8. Foto: Anton Nilsson


Så här i slutet av terminen har eleverna blivit färdiga med sina slöjdalster. År:8 har under terminen arbetat med eget designade anteckningsböcker. De har arbetat fram olika typer av design och använt olika typer av material.

Eleverna har främst arbetat i materialen läder och trä. För de som inte har barn i högstadieåldern tänkte jag att det vore intressant att ägna ett par inlägg åt vad ungdomarna sysslar med i min slöjdsal.

Träböcker

Vi börjar med en jaktinspirerad träbok. Eleven har bränt in älgen med brännpenna, fäst en läderrygg samt tillverkat ett lås i koppar. Helt underbart kämpat.

Jaktinspirerad anteckningsbok. Foto: Anton Nilsson

I nästa anteckningsbok har eleven valt att behålla barken på ena sidan av pärmarna samt bränt in mönster. Hörnen på både fram och baksidan är försedda med stötskydd i läder.

Anteckningsbok med barken kvar på pärmens ryggsidor. Foto: Anton Nilsson

Den sista av träböckerna jag tänkte visa upp är en där eleven använt spillbitar av koppar och mässing som prydnad på en pärm av plywood.

Bok där metallbitar använts som dekoration. Foto: Anton Nilsson

Förutom att designa pärmarna får eleverna tillverka sina egna blad genom att vika och sy ihop buntar av papper. Vi använder en såkallad koptisk häftning, en metod från 200-talet, för att sy ihop böckernas sidor.

Läderböcker

Nu går vi vidare till några läderböcker där eleverna präglat in mönster med mönsterknivar och modelleringsjärn. En ganska avancerad metod men många av eleverna lyckas riktigt bra.

Vi börjar med en orienteringsinspirerad bok. Här har eleven präglat in märket för en orienteringsklubb men även sytt fast en pennhållare med hjälp av ett stretchband.

Läderbok med pennhållare, här syns också den koptiska bindningen. Foto: Anton Nilsson

Vi går vidare med en bok där eleven även punsat insidan av märket. Här har denna också bestämt sig för att använda ett ovanligt format och dessutom fått in en nedsänkt pennhållare.

Läderbok med nedsänkt pennhållare. Foto: Anton Nilsson

Den sista jag tänkte visa är en bok i lite grövre läder med ett vargmönster. Att göra en avbild istället för ett mönster är en svår uppgift och jag kan inte säga annat än att jag är imponerad av arbetet.

Anteckningsbok av grövre läder med varg. Foto: Anton Nilsson

Här har jag valt ut de bättre av mina elevers arbeten men jag måste säga att jag överlag är klart imponerad. Att tänka ut, designa, lära sig tekniker och binda böcker på en termin är ingen dålig bravad av en högstadieelev. 

Jag som bloggar heter Anton Nilsson och är i grunden slöjdlärare, träbildhuggare och konsthantverkare. Jag driver företaget Livshantverk. För mer information besök min sida.