Slöjdblogg: Viloplats - Del: 1
Här har jag börjat rita ut mitt mönster på en planka lind. Inspirationen kommer från den blå boken i mitten. Foto: Anton Nilsson


Under den senaste tiden har jag arbetat kring ett koncept där jag hugger reliefer samtidigt som jag behåller barken på plankorna. Min första del i projektet tog inspiration från en bildhuggen bok jag band för en tid sedan. Ett enklare grenmönster som täcker en yta och laseras med oljefärger.

Börjat skissa upp mönstret på min planka i mitt arbetsrum. På mitten ligger den blåa bok som fött min inspiration. Foto: Anton Nilsson

Efter att allt är skissat på plankan blir det dags att börja hugga. Som tur är har jag fått tag i ett höj och sänkbart arbetsbord av bra kvalitet. Det sparar ryggen bra när jag kan få precis den arbetshöjd jag behöver.

Här är jag ritat upp mönstret på hela plankan och börjat hugga. Foto: Anton Nilsson

I bildhuggningen krävs fler järn än vad man från början tänker sig. Har nog använt ett tiotal olika på det här steget. För att komma åt i alla hörn och få alla vinklar rätt. Här ser vi hur jag börjat skapa de olika nivåerna i mönstren.

Ytterligare ett steg i processen. Jag har börjat finhugga en del och de olika nivåerna börjar ses tydligt. Foto: Anton Nilsson

Här är huggningen färdig. Just nu väger projektet lite för mycket för att kunna hängas upp och ställas ut någonstans. Jag ska fräsa ut en ihålighet på baksidan så att huggningen fortsätter att se tjock ut men inte alls väger lika mycket. Sedan är det bara ytbehandling kvar innan projektet är färdigt!

Huggningen är färdig. Nästa steg är baksidan och ytbehandling. Foto: Anton Nilsson

Jag som bloggar heter Anton Nilsson och är i grunden slöjdlärare, träbildhuggare och konsthantverkare. Jag driver företaget Livshantverk. För mer information besök min sida.