Slöjdblogg: Daifuku
Fyra japanskt bundna böcker betsade i olika färger. Foto: Anton Nilsson


Om du var rik under japans Edo-period hade du troligtvis en bok med alla dina räkenskaper i. På denna bok stod texten ”Daifuku”. Daifuku är japanska och betyder ”Stor Rikedom”. Vid tillfälle av brand fanns det krokar i brunnarna specifikt avsedda för att hänga de rika individernas Daifuku på.

Idag vet vi att det egentligen inte är pengar eller räkenskaper som skapar lycka. Det kan vara allt från inköpslistan till den lyckade släktträffen, det snabbt nerskrivna telefonnumret till den kommande partnern eller filosofiska tankar om livet.

Dessa Daifukuböcker var ofta bundna med en traditionell japansk bindning kallad ”Stabbinding”. Namnet kommer ifrån att bindningen går ut på att sy rakt genom bokens pärmar samt genom en bunt med papper.

Här ser vi sömmen som sätter samman pärmarnas fram och baksida. Hål är borrade rakt genom träskivan och rakt genom bunten med papper. Foto: Anton Nilsson

Jag tillverkar denna typ av böcker med hjälp av träpärmar. Traditionellt har det använts olika typer av material men främst papper av olika tjocklek.

Japanska böcker i olika färg och format. Foto: Anton Nilsson

Mina böcker är gjorda av 4mm plywood, alltså tunna lager trä som är limmade i kors på varandra. De är sedan betsade i olika färger. Som ni ser består pärmarna av två delar. En överdel som sitter fast i bunten med papper och en underdel som är öppningsbart så att blocket blir skrivbart.

Om sömmen mellan de två delarna är bra så står pärmen upp utan att behöva hållas fast. Foto: Anton Nilsson

Allting sys ihop med en vaxad lintråd. Sömmen som håller ihop pappersbuntarna är en traditionell japansk söm, även om i stort sett samma söm användes i hela asien, och sömmen som syr ihop de två pärmdelarna är av mitt eget påfund.

En hög med böcker. Foto: Anton Nilsson

Jag som bloggar heter Anton Nilsson och är i grunden slöjdlärare, träbildhuggare och konsthantverkare. Jag driver företaget Livshantverk. För mer information besök min sida.