Slöjdblogg - Lädermasker


Läder är, som jag troligtvis nämnt i tidigare inlägg, ett underbart material att arbeta i. Jag har arbetat en del med att göra ansiktsmasker i läder och har då först skurit ut grundformerna enligt metoden lager på lager.

Maskens början. För att få en djupare effekt på masken har jag skurit ut läder i tre lager. Foto: Anton Nilsson

Nästa steg är att göra alla mönster. Jag tycker att det i det här stadiet är lite svårt att få en bra överblick över hur slutresultatet kommer att bli. Men det är fruktansvärt mycket lättare att skära alla mönster innan lädret böjs.

Alla mönster är nu inskurna och masken ska blötas och böjas. Foto: Anton Nilsson

När jag ska böja masken till rätt form använder jag ett positiv, alltså en gipsavgjutning av mitt eget ansikte. På så vis får jag en mycket bra passform.

Jag härdar lädret samtidigt som jag för hand böjer till passformen. Härdar den gör jag genom att blöta lädret och sedan värma det några minuter på 150grader i ugnen. Här gäller det att vara försiktig. Värmer jag för mycket kommer lädret att brännas och bli i stort sett omöjligt att arbeta med. Det är häftigt hur det går att med fingrarna böja till passformen när lädret är vått och varmt.

Efter att delarna böjts till och fått torka limmar jag ihop dom. Foto: Anton Nilsson 

Efter att masken limmats ihop ytbehandlar jag den med narvsvärta. Foto: Anton Nilsson

En annan typ av lädermask tillverkad med samma teknik. Foto: Anton Nilsson

Jag som bloggar heter Anton Nilsson och är i grunden slöjdlärare, träbildhuggare och konsthantverkare. Jag driver företaget Livshantverk. För mer information besök min sida.