Slöjdblogg: Tålamod

Det kinesiska tecknet för tålamod. En av Falun Gongs grundprinciper. Foto: Anton Nilsson


Jag fick i uppdrag av Hemslöjden i Kalmar län att tillverka någonting i björk till den lokala delen av deras utställning ”Ur Björk”. Jag hade klart större idéer än vad jag hann med men blev iallafall klar med en av de huggningar jag ville hinna. 

Jag fick en leverans på en björkstam och fick börja med att klyva denna.

Björkstammen klövs med yxa, kilar och en stor träklubba. Här är i slutet av klyvningen. Foto: Anton Nilsson

Björkstammen är klyvd. Det blir sammanlagt två stycken reliefer. Foto: Anton Nilsson

Efter klyvningen hyvlade jag till de nyblivna plankorna och ställde upp den ena på mitt huggstaffli. Jag har hyvlat en vridning på ämnet för att skapa en rörelse som kommer att utgå från en meditatör som ska huggas i mitten av alstret.

Hela motivet uppritat. Här syns vridningen bättre. Själva rörelsen utgår från den mediterande personen i mitten av motivet. Foto: Anton Nilsson

Att hugga i färskt trä är underbart. Materialet torkar på ytan och samtidigt som jag hugger känner jag det våta träet komma fram. En underbart doft av färskt virke sprider sig i rummet.

Här är huggningen i full gång. Foto: Anton Nilsson

Verket är en del i en uppsättning där jag undersöker värderingar. Tålamod är en av de grundläggande principerna i Qigongmetoden Falun Gong. Tecknet kan också översättas som uthärdande och tolerans. Uthärdande har i min värld betydelsen av en förmåga. Att som person inneha förmågan att kunna gå igenom svårigheter med en positiv attityd. Att i svårigheter inte tryckas ner eller gro hat i sitt hjärta utan istället utveckla förmågor såsom empati och barmhärtighet. På många sätt är tålamod/uthärdande en grundläggande färdighet för att utvecklas. 

Det färdiga verket. Tecknet längst upp är det kinesiska tecknet för tålamod. Foto: Anton Nilsson

Jag som bloggar heter Anton Nilsson och är i grunden slöjdlärare, träbildhuggare och konsthantverkare. Jag driver företaget Livshantverk. För mer information besök min sida.