Ska de samiska ceremonitrummorna få komma hem?

Samekultur

Två av Fredrik Prosts nytillverkade samiska ceremonitrummor. Prost följer traditionella tillverkningsmetoder och en trumma kan ta hundratals timmar att tillverka. Foto: Inge-Wiktoria Påve


FN:s urfolksdeklaration slår fast att urfolk har rätt till sina heliga föremål. Med detta som utgångspunkt har det startats en process för att återbörda två samiska ceremonitrummor som för tillfället är inlånade från Frankrike till Östasiatiska museet.

På 1720-talet stals två ceremonitrummor från Grans och Rans samebyar. Under förberedelserna till utställningen Juxtaposing craft på Östasiatiska museet i Stockholm lyckades den samiske konsthantverkaren Fredrik Prost tillsammans med konstnären Anna Senno, som tillsammans med Rebecca Ahlstedt kurerar utställningen, lokalisera de två trummorna.

Trummorna hade hamnat i arkivet på ett museum i Marseille i Frankrike. De lånades ut till utställningen i Stockholm och efter att de anlänt började Senno och Prost diskutera huruvida det gick att ordna så att trummorna stannade i Sverige.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!