Sifo: Vänsterpartiet går starkt framåt
Vänsterpartiet går framåt i en ny Sifo-undersökning. Foto: Epoch Times-arkivbild


Vänsterpartiet rör sig starkt framåt i opinionen och når över 11 procent. Samtidigt är Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna jämnstora. Det visar en ny Sifo-undersökning som SvD och GP har beställt.

V hamnar på 11,4 procent. Det är en ökning med 1,2 procentenheter sedan förra mätningen. Vänsterpartiets siffra är den högsta sedan november 2001 då partiet fick 11,5 procent.

– Partiet har medvind. Men det skapar också ett tufft utgångsläge för den som efterträder Jonas Sjöstedt. Vänsterpartiet riskerar en hel del i opinionen med att byta partiledare i det här läget, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

SD får 23,3 procent och S hamnar på 23,6 procent. Sedan oktober har Sverigedemokraterna legat någonstans mellan 22 och 24 procent, vilket tyder på att partiet har stabiliserat sig på en ny nivå.

– Det tyder på att det inte är en tillfällig uppgång, även om det inte är någon garanti att de ligger kvar där, säger Sjörén till GP.

Liberalerna går framåt med 0,5 procentenheter och hamnar på 4,4 procent. Miljöpartiet får 4,2 procent.

Centerpartiet backar något i den nya mätningen och landar på 8,1 procent. Även Kristdemokraterna tappar och får 6,1 procent.

Moderaterna ligger stilla och har 17,5 procent.

8 328 personer deltog i undersökningen som genomfördes mellan den 3 och 13 februari. Frågan som ställdes var: ”Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?”

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Fakta

Resultat

Vänsterpartiet: 11,4 % (10,2)

Socialdemokraterna: 23,6 % (23,5)

Miljöpartiet: 4,2 % (4,5)

Centerpartiet: 8,1 % (8,5)

Liberalerna: 4,4 % (3,9)

Moderaterna: 17,5 (17,5)

Kristdemokraterna: 6,1 % (6,6)

Sverigedemokraterna: 23,3 % (23,8)

Övriga: 1,5 % (1,5)