Shen Yuns föreställning stoppad i Danmark
Odeons musik och teatersal i Odense avbröt plötsligt kontraktet med Shen Yun Performing Arts. Foto: Skärmdump via danska TV2


Förtroendevalda i danska Odense har bett regeringen undersöka Pekings eventuella  inblandning i Odeons konsert och teatersals beslut att avvisa en amerikansk dansensembles föreställning i klassisk kinesisk dans.

Den danska teaterns inkonsekventa förklaring till sitt plötsliga beslut att avbryta ett nästan påskrivet kontrakt med Shen Yun Performing Arts har på nytt aktualiserat debatten om Kinas inflytande i Danmark. Det är nämligen inte första gången den New York-baserade dansensemblen i klassisk kinesisk dans stött på patrull i landet.

Enligt turnéplanen skulle Shen Yun uppträda på Odeons konsert och teatersal, i Danmarks tredje största stad Odense, i april 2020. Men den 15 oktober 2019 avbröt Odeon kontraktet.

– Vi har haft kontakt med Odeon om Shen Yuns föreställning sedan två år tillbaka. Vi hade kommit fram till en överenskommelse att Shen Yun skulle framföra tre föreställningar, den 2 och 3 april, berättade Benny Brix, talesman för Föreningen för Falun Dafa i Danmark, som bjudit in företaget, för Epoch Times kinesiska upplaga.

Enligt Brix hade föreningen fått ett utkast till kontrakt från Odeon den 9 oktober. Sedan hölls ett möte i Odense den 14 oktober då båda parter bekräftade alla punkter i kontraktet, även att artisterna skulle inhysas på Radisson Blu HC Andersen Hotell som Odeon har samarbete med.

Kontraktet skulle undertecknas nästa dag, men enligt Brix fick föreningen en e-post från Odeon där de meddelade att de redan hade bokat en affärskonferens under de två dagar som Shen Yun skulle framträda.

 

Pekings försök att blanda sig i Shen Yun

Shen Yun grundades 2006 och har sedan dess turnerat världen över varje år. Enligt hemsidan har de tagit som sitt uppdrag att visa upp prakten i Kinas 5 000-åriga civilisation med klassisk kinesisk dans.

Men Shen Yuns föreställningar visar även upp scener från dagens Kina som beskriver förföljelsen av Falun Gong-utövare. Den andliga metoden Falun Dafa/Falun Gong förbjöds i Kina i juli 1999, och utövare har sedan dess förföljts och behandlats på ett mycket brutalt sätt. Shen Yuns framgång och publikens hyllningar har gjord dem till måltavla för kommunistpartiets försök att blanda sig i andra länders angelägenheter. Förutom direkta hot och sabotage mot Shen Yuns anställda har kinesiska diplomater använt ekonomiska och politiska påtryckningar mot teatrar och regeringar att inte låta Shen Yun uppträda.

Den 5 december fick Danmarks TV 2 ta del av en e-post från den 22 oktober, som skickats av en anställd på Odeon till en lokal kulturorganisation, vilket bekräftar att teatern inte alls var bokad till den 3 april då Shen Yun skulle ha uppträtt.

E-postmeddelandet, som erbjöd kulturföreningen att lägga in aktiviteter den dagen, kom sju dagar efter att Odeon avbrutit kontraktet med Shen Yun.

Det är inte första gången Shen Yun stöter på problem i Danmark. Det finns dokument som tyder på att Kungliga teatern i Köpenhamn stoppat Shen Yuns föreställningar på grund av påtryckningar från Kina flera gånger sedan 2008.

Och 2016 försökte den kinesiska ambassaden hindra Shen Yun i Århus. De försökte tvinga teatern och kommunen att stoppa kontraktet. Men den gången fick Shen Yun ändå framföra sin föreställning på teatern.

Danska politiker och lokala medier har ifrågasatt Odeons handlande.

– Shen Yun är ett fantastiskt företag som sätter upp fantastiska föreställningar … störningar mot Shen Yun i Danmark har förekommit hela tiden. Jag ser det här som trakasserier och påtryckning från Kinas ambassad i Danmark, sade Søren Espersen, ledamot i det danska folketinget till Epoch Times den 10 december.

Den 4 december uppmanade folketingsledamoten Pernille Bendixen, social- och inrikesminister Astrid Krag, att ta reda på varför Odeon avbröt kontraktet med Shen Yun.

Efter Bendixens undersökning publicerade Jens Belling, ordförande för Odeons förvaltningsföretag Belling Holding APS, ett uttalande som inte överensstämde med det teatern sagt tidigare. Han sade då att det var bättre för företaget att hålla affärskonferensen.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.