Shen Yun var "perfekt på alla sätt"
Jadranka Olsson såg Shen Yun 5 januari 2020. Foto: Susanne W Lamm


Tandläkaren Jadranka Olsson såg Shen Yuns tidiga söndagsföreställning och tyckte det var en genomtänkt helhetsupplevelse, som hon uppskattade från den första scenen till den sista. Den väckte känslor av såväl sorg som glädje, liksom tankar om livet och meditation.

– Det var annorlunda för det var perfekt på alla sätt: färg, dans, kläder, musik, allt.

Som balettentusiast berördes hon mycket av dansarnas prestationer.

– Det var verkligen obeskrivligt. Varenda en av dansarna var en Sergej Polunin, som är världens genom tiderna bästa balettdansör.

Klassisk kinesisk dans är kärnan

Klassisk kinesisk dans utgör kärnan i Shen Yuns föreställningar. Dess uttrycksfulla rörelser gör det enligt programbladet möjligt att på ett mycket levande sätt gestalta karaktärer och scener från Kinas rika kulturarv. Det är en atletisk och uttrycksfull dansform som har fört Kinas femtusenåriga kultur vidare från generation till generation, och utvecklats till ett av världens mest omfattande danssystem. Den klassiska kinesisk dansen bygger på en traditionell estetik och har influerat andra konstformer, så som modern balett.

Jadranka Olsson såg föreställningen som en resa genom Kina, där man kunde följa historien fram till dagens kommunism, ateism och våld – men sedan kom solen!

– Det är verkligen underbart! Jag tycker absolut att det är sevärt och varje åsikt och kommentar som jag tidigare har läst [om Shen Yun] stämde. Det var perfekt! Det var också väldigt fint med de två som presenterade, Nancy och Oliver hette de väl?

Detta var Jadranka Olssons första upplevelse av Shen Yun.  Hon var där med sin väninna som fyllde år.

Musiken och färgerna var otroliga

Claes Wallenborg har drivit ett företag som byggde läkemedelsfabriker, och har varit mycket i Kina och andra länder med jobbet.

– Jag tyckte det var fantastiskt. Färgerna och musiken var ju otroliga!

Clas Wallenborg såg Shen Yun tillsammans med sin hustru 5 januari 2020. Foto: Susanne W Lamm

Föreställningen väckte främst känslor av harmoni, men innehåller även humoristiska nummer. I ”Den mirakulösa flöjten” försöker en liderlig tjänsteman lägga beslag på en charmerande gatuartist, men drabbas istället av sin förnedrade hustrus vrede och när han försöker lösa problemet med den förtrollade flöjten blir situationen mångdubbelt värre.

– Ja de bråkar ju ibland och det hör ju till, säger Claes Wallenborg.

Dansarna imponerade även på honom.

– Det är sanslöst hur oerhört samtrimmade de var. Jag tycker det är fantastiskt att vara här.

Shen Yun ger årets sista föreställning i Stockholm på måndag klockan 14.

Rapportering:Hans Bengtsson och Susanne W Lamm

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.