Sexbrottsmisstänkta fortsätter jobba med unga

I tre fall fick anställda som misstänktes för sexbrott mot barn och unga jobba kvar. på Statens Institutionsstyrelse ( Arkivbild. Foto: Marcus Ericsson/TT


Flera anställda som misstänkts för sexualbrott mot barn och ungdomar på Statens Institutionsstyrelse (Sis) har fått jobba kvar under pågående utredning, rapporterar P1-programmet Kaliber. Nu kritiseras myndigheten av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

I ett av de tre fallen anklagades en medelålders anställd för att ha våldtagit en flicka 17-årig flicka på det boende i södra Sverige där han arbetade. I samband med att han anmäldes flyttades han till en annan avdelning – där han fortsatte jobba med pojkar och flickor.

På samma boende blev en annan anställd man, också han i medelåldern, polisanmäld för sexuellt ofredande av en flicka som var placerad där. Även i detta fall skedde en omplacering, som innebar att mannen tilläts arbeta vidare på en avdelning för pojkar.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!