Scenkonst: Teaterchefen vill skapa oförglömliga upplevelser

Mötet: Kjell Englund

Wermland operas teaterchef Kjell Englund vill skapa möjligheter för människor att få tillgång till kulturella upplevelser och scenkonstens fantastiska värld. Foto: Wermland Opera


Teaterchefen Kjell Englund delar med sig av sina tankar och upplevelser av ett innehållsrikt liv fyllt av musik, opera och livsavgörande händelser. Han vill skapa scenkonst som berör på många plan.

Vid Klarälvens strand i centrala Karlstad ligger vackra Karlstads teater. Den gräddvita byggnaden från 1893 skapar en ståtlig silhuett och är hemmascen för Wermland opera. En bit bort på andra sidan Klarälven ligger Karlstads gamla spinneri som inrymmer Wermland operas lilla scen, repetitionslokaler för såväl sångare som orkester, verkstäder och administration. Där möter jag Kjell Englund, som för ett år sedan tillträdde som ny teaterchef.

– En dag ringde de från Värmland och frågade om jag ville bli Wermland operas nya chef. Frågan ställdes vid en tidpunkt i mitt liv när jag var intresserad av att återigen axla ansvaret som ledare för en scenkonstnärlig verksamhet. Några år innan hade jag valt att ta ett steg tillbaka från ett hektiskt arbetsliv som ledare, för att kunna ha ett något lugnare tempo i vardagen. Men efter en tid kände jag mig understimulerad av att inte kunna använda min samlade kunskap och erfarenhet fullt ut.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!