Konst: Hagar och ängeln – om att ha tillit

Vad traditionell konst tillför människan

Hagar och ängeln, cirka 1657, av Francesco Maffei. Metropolitan Museum of Art, New York. Foto: Public Domain


Den traditionella konsten innehåller ofta andliga uttryck och symboler som vi i dag inte alltid känner igen. I vår serie ”Vad traditionell konst tillför människan” tolkar vi bildkonst på sätt som kan ge insikter för nutidsmänniskan. Även om tolkningarna här inte ger några absoluta svar, hoppas vi att de ändå kan inspirera till ett mer insiktsfullt liv.


Ibland kan svårigheter i livet överväldiga oss och få oss att göra saker som vi normalt inte skulle göra. Om vi upplever att vi inte klarar att ta hand om oss själva eller familjen kan vi bli desperata och till och med skada oss själva eller våra nära och kära.

Hur kan vi sprida kärlek och visa omsorg, trots svårigheterna? Jag tror att berättelsen om Hagar och Ismael kan ge oss en insikt i denna fråga.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!