SD:s valsedlar stals från tre ambassader
Sverigedemokraternas valsedlar stals på tre olika ambassader i Europa. Foto: Epoch Times


Sverigedemokraternas valsedlar har stulits från tre ambassader i Europa. Väljare blev tvungna att skriva på tomma valsedlar, skriver Metro.

På fredagen den 24 augusti upptäckte svenska ambassaden i Madrid och London att valsedlar till både riksdag, landsting och kommun plötsligt hade försvunnit från borden.

En vecka sedan blev SD:s valsedlar på svenska ambassaden i Berlin stulna.

Ambassaderna har anmält händelsen till MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

På svenska ambassaden i London försvann Sverigedemokraternas valsedlar efter att en grupp röstande personer lämnat lokalen. Ambassadens personal kunde dock fylla på nya röstsedlar för partiet.

Svenska ambassaden i Berlin skriver i sin anmälan till MSB att ”någon hade tagit med sig alla tre buntar för riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige”. Det var endast SD:s valsedlar som hade tagits. Ambassaden hade dock nya valsedlar som man kunde fylla på med.

Mikael Tofvesson, chef på enheten för omvärld och beredskap på MSB, säger till Metro att myndigheter ska rapportera avvikelser i samband med valet. Men det ”har inte varit någon inrapportering i den omfattningen” och därför går man ”inte vidare med frågor om vi inte misstänker att det skulle kunna vara främmande makt i bakgrunden”, säger han.

Huruvida det är olagligt att stjäla buntar med valsedlar är något som han dock inte kan svara på.

Val 2018 – Så fungerar mandatfördelningen

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?