Ronneby: Många underkänns i svenska som andraspråk
I Ronneby blir endast 26 procent av eleverna godkända när de går ut årskurs nio. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times-arkivbild


Endast 26 procent av eleverna som går ut årskurs nio i Ronneby får godkänt i svenska som andraspråk. Det visar en granskning som Sveriges Radios P4 Blekinge har gjort.

Enligt radion är det den lägsta siffran i hela Sverige. En förklaring är att skolorna inte var förberedda på alla de nyanlända som kom under flyktingvågen 2015.

– När den stora flyktingvågen kom så var ju också Ronneby en av de kommuner i landet som tog emot mest elever med annat modersmål. Och det är klart att alla de elever läser svenska som andraspråk. Och man lär sig ju inte ett språk på fyra år, säger Ulrika Lundin, rektor på Snäckebacksskolan i Ronneby, till P4.

En annan förklaring är att det finns många obehöriga lärare som undervisar. I Ronneby är det endast 20 av 53 lärare i svenska som andraspråk som har lärarlegitimation. I de andra kommunerna i Blekinge ser det bättre ut. Där når också fler elever upp till kunskapskraven.

Enligt radion är en tredjedel av de som läser andraspråk i länet födda i Sverige. Samtidigt visar granskningen att det på många skolor i landet inte görs några nya språkbedömningar mellan årskurs sex och sju trots att man ska göra det. Rektorer säger också att riktlinjerna kring vem som ska läsa svenska som andraspråk är otydliga.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.