Malmö ska spara 50 miljoner på skolan – obehöriga lärare prioriteras
Malmö stad ska spara 50 miljoner kronor på grundskolorna. Foto: Epoch Times-arkivbild


Malmö stad ska spara omkring 50 miljoner på grundskolorna nästa år. Alla fackliga organisationer har sagt nej till budgetförslaget som eventuellt klubbas igenom nästa vecka, skriver Sydsvenskan.

Lärarnas Riksförbunds ordförande i Malmö, Catharina Niwhede, säger till tidningen att hon tror att det kommer att drabba legitimerade lärare.

”Slår brett”

– Besparingens effekter slår brett. Vi har en arbetsplats som i januari måste dra ner så hastigt att legitimerade lärare förflyttas och hamnar på vikariat på andra skolor. Vår oro är att de kommer att söka tjänst i annan kommun.

Hon säger till Skolvärlden att man tidigare har haft hög personalomsättning men som har stannat av lite. Hon menar att andra kommuner betalar bättre.

– Men Malmö stad har inte råd att bli av med behörig personal. 50 procent av våra elever har inte svenska som modersmål och de behöver undervisning av hög kvalitet.

Niwhede anser att kommunen i stället borde erbjuda lärarna fasta tjänster på skolor där det jobbar obehöriga. Men arbetsgivaren menar att det blir bättre kontinuitet om de obehöriga får jobba kvar läsåret ut.

Erbjuds vikariat

Enligt Sydsvenskan försvinner cirka 20 miljoner kronor i förlorade statsbidrag. Samtidigt förlorar man ytterligare 25 miljoner på grund av att Malmö stad inte har tagit höjd för arbetsgivarorganisationen SKR:s prognos för löneökningar nästa år.

Tidningen skriver att skolledare har beräknat att man behöver minska anställda med cirka tio procent. Skolkommunalrådet Sara Wettergren (L) säger till Sydsvenskan att det kan bli bekymmersamt för skolorna om det blir ”starka löneglidningar, som vi har haft under några år”.

Enligt Skolvärlden kommer en mottagningsskola för nyanlända att läggas ner och man kommer i stället kartlägga deras befintliga kunskaper. Det innebär att legitimerade lärare blir av med sin fasta anställning och erbjuds i stället vikariat på andra skolor.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.