Reseguiden: Topp 7 platser att besöka i Europa under 2019
Den romerska amfiteatern Philippopolis har en yttre diameter på 82 m och byggdes för att rymma 7 000 personer. Foto: Dennis Jarvis / CC BY-SA 2.0


Varje år tar reseboksförlaget Rough Guides fram listor på toppdestinationer de anser vara särskilt värda ett besök. Här har vi valt ut deras höjdpunkter i Europa.

Schweiz

På resa i Schweiz ger Rough Guides tips på flera stopp.

Vinfestival i Vevey

I Vevey vid Genévesjön (Lac Léman), i närheten av Lausanne, hålls i år vinfestivalen Fête des Vignerons. Det är en historisk händelse som anordnas vart 20:e år. Här samlas lokala vinodlare, invånare från trakten och besökare i tusentals. Vinerna kommer från Lavaux- och Chablais-regionerna.

Festivalen finns på UNESCOs lista över kulturarv som bör bevaras och det lär ha startat 1797. Årets upplaga blir den 12:e. Mer historia om festen finns på Brotherhood of Winegrowers Museum i centrum.

Boka in ett besök mellan 18 juli och 11 augusti.

En poster från vinfestivalen Fête des Vignerons 1889 i Vevey, Schweiz.

Klippvandring i Grindelwald

Grindelwald ligger vid foten av berget Eiger, 3970 m, och är en bra startpunkt för vackra vandringar i Alperna. Den som inte är höjdrädd provar ”First cliff walk” eller ”Eiger trail”.

 

Här finns också två gondolbanor och tåget Jungfrubahn, som går till Europas högst belägna järnvägsstation. Därifrån har man god utsikt över en av Europas största glaciärer – Aletsch.

Schweizisk ost och choklad är en rekommendation vid besöket.

Utsikt över Grindelwald i Bern kantonen, Schweiz. Foto: Julien29/ CC BY-SA 3.0

Reeks district, Irland

Kerry är ett vackert område på Irland som varit känt sedan länge. I MacGillycuddys Reeks kan du köra, vandra, klättra, cykla, paddla kajak eller segla för att uppleva bergen och sjöarna på nära håll. Här finns Irlands högsta berg Carrauntoohil, 1038 m. Den normaltränade kan göra sig en dagstur för att besöka toppen och njuta av utsikten från högsta punkten.

Enklare vandringar går över irländska hedar och till stränder mot Atlanten. Stränder bjuder in till picknick liksom vågsurfing.

Ta en guidad tur med kajak i sjön Caragh som har både stränder och intressanta grottor.

Upplev byalivet med dess caféer, B&B, livemusik och irländarnas hjärtliga mottagande.

Sjön Caragh ligger i Killarney National Park, Kerry, Irland. Foto: MasterJ69/ CC BY-SA 4.0

Arles, Frankrike

Många byggnader i Arles i södra Frankrike är från den romerska tiden, däribland en välbevarad amfiteater med 12 000 platser, en antik teater och termiska bad. I augusti hålls Arelate festival som bjuder på kostymer, gamla vagnar, filmvisningar och romersk mat.

Arles är en bra utgångspunkt för den som vill se mer av Provence. Besök till exempel städerna Aix-en-Provence, Avignon och Nîmes. Även den vackra stenakvedukten Pont du Gard och floddeltaområdet Camargue med sin flamingokoloni är populära attraktioner.

Akvedukten Pont du Gard transporterade vatten från Uzès till Nîmes fram till ungefär 800-talet. Höjden är 49 m och längden 275 m. Foto: Benh Lieu Song/ CC BY-SA 3.0

Leipzig, Tyskland

Leipzig är känd för sin konst och musik, inklusive opera. Stadens centrum är från renässansen och överlevde andra världskriget och kommunisttiden. Staden ligger mellan Berlin och Dresden och uppskattas mycket för sina marknader. Här säljs allt mellan lokal mat och vintagekläder.

Här bodde Bach, Wagner och Mendelssohn, vilket har präglat den musikaliska traditionen. Muséer och vackra kyrkor berättar mer om stadens historia.

En specialitet för Leipzig är dess kaffehus och i Zum Arabischen Coffe Baum från 1711, finns ett litet museum som förklarar bakgrunden till dessa.

Kaffehuset med sitt museum kallas i folkmun ”Coffe Baum” och är från 1711. Foto: Appaloosa/ CC BY-SA 3.0

Plovdiv, Bulgarien

Plovdiv, Bulgariens andra största stad, är i år en av Europas två kulturhuvudstäder. Staden ligger på sju kullar och bjuder på en välbevarad gammal stadsdel, gamla ruiner, kreativitet och ett brett utbud i matväg.

Staden är över 6 000 år. Några av attraktionerna är de romerska ruinerna, den gamla amfiteatern som fortfarande används och att vandra på kullerstensgatorna i gamla stan. Här finns kyrkor bland annat från 300-talet och Kapana, som är full av caféer, restauranger och skapande.

Plovdiv står sig bra i jämförelse med andra kulturstäder, men till en bråkdel av kostnaden.

Tromsø, Norge

Tromsø i nordligaste Norge har blivit mer populärt bland turister, inte minst för möjligheten att se norrskenet. Till Tromsø kan man ta sig på flera sätt. Kommer man inte med bil, buss eller flyg kanske man väljer båt. Två gånger per dygn anlöper Hurtigruten Tromsø centrum.

Förutom naturen och övärlden är Tromsø ett känt kulturcentrum. Här finns en fjällbotanisk trädgård, den arktiska domkyrkan och Polaria, ett museum som omfattar det mesta inom den arktiska världen. I muséet finns bland annat akvarium och en panoramabio. Här finns också chans att lära sig mer om samerna och deras kultur.

Ta linbana, Fjellheisen, från Tromsdalen på fastlandet till toppen på Storsteinen, 421 m på Fløyfjellet.

Tromsø domkyrka.

Dungeness, Kent, England

Englands kust är ett paradis för att njuta av fish and chips, fågelskådning och vackra landskap. Dungeness är en udde i södra Kent. Den lilla järnvägen Romney, Hythe & Dymchurch railway med sitt ånglok är en attraktion i sig och går 22 km mellan Hythe och byn Dungeness.

Promenera på stranden och spana efter fåglar i reservatet. Kanske ser du en svarthakedopping. För den som är intresserad av växter och ovanliga insekter är det här rätt ställe. Här finns över 600 växtarter, en tredjedel av de som är kända i Storbritannien.

Det kända Pilot Inn är byggt av resterna från en spansk galjon och här tillagas dagens fångst på beställning.

Dungeness från ovan. I mitten syns Lydd Airport och nere till höger ligger byn. Foto: Kim Traynor/ CC BY-SA 3.0