Recension: Drabbande om ung bitterljuv kärlek

Litteraturklassiker: Första kärleken

Ivan Turgenjev, i dag inte lika känd som Tolstoj eller Dostojevskij, men tillhör definitivt de stora ryska författarna. Foto: Moderista


Första kärleken är Ivan Turgenjevs mest personliga, självbiografiska och unika verk. Denna ryska klassiker och mästerliga och passionerat drabbande kortroman finns nu i ny svensk översättning för första gången på 75 år.


Ivan Turgenjev (1818–1883), född och uppvuxen i en aristokratisk familj i Orjol i det dåvarande ryska kejsardömet, ansågs under sin samtid vara en av de största författarna i Ryssland. Turgenjev blev också den första ryska författare som på bred front slog igenom i övriga Europa.

Även om Turgenjev på 1900-talet orättvist alltmer kom att hamna i skuggan av andra ryssar som Tolstoj och Dostojevskij, kan man säga att Turgenjev var den som från början öppnade dörren till den stora ryska litteraturen för västeuropeiska läsare. Eftersom Turgenjev åsiktsmässigt intog en ställning mellan det reaktionära tsarväldet och den radikala revolutionära stämning som var vanlig inom de ryska konstnärliga kretsarna och intelligentian, skulle han själv återkommande finna en fristad i Västeuropa, och under långa perioder levde och verkade han i Frankrike.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!